Haal voedsel uit het bos van een landgoed 2017-01-22T12:39:55+00:00

Leer anders kijken

De tijd is rijp om anders naar natuur en landbouw te kijken. Duidelijk is dat de grootschalige teelt (monocultuur) van eenjarige gewassen tot lege landschap-pen leidt. Maar juist landgoederen en andere natuurterreinen blijken verras-sende mogelijkheden voor voedsel-productie te bieden! Komend voorjaar start een cursus, waarbij inzichten uit agro-ecologie worden benut om natuurterreinen in meerdere opzichten te verrijken.

Rijke natuur, rijk voedsel

Onze groene terreinen kunnen zoveel mooier. Denk aan al die houtplantages die anders kunnen worden benut. Ze zijn succesvol om te vormen tot een meer divers bos. Dat levert dan ook andere producten naast het te oogsten hout. Je kunt verkommerde stukjes bos zelfs inzetten als heuse voedselbossen. Toenemende oogsten vallen zo samen met een verdere verrijking van de natuur.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door mensen ontworpen systeem, gericht op de productie van fruit, noten, paddenstoelen en eetbaar blad. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van ecologische principes als opbouw van bodemvruchtbaarheid en natuurlijk plaagbeheer. Een goed ontworpen voedselbos functioneert zonder dure en schadelijke inputs als kunstmest en pesticiden. Het is een robuust systeem, dat extreem weer als langdurige droogte of juist zeer natte periodes goed kan doorstaan.

Leren op locatie

Experts Wouter van Eck en Fransjan de Waard zijn de docenten, verbonden aan de Stichting Voedselbosbouw. Zij zijn pioniers en goed in het ontsluiten van de theorie. Zij zullen tijdens deze cursus hun kennis van agro-ecologie overdragen en tegelijkertijd toespitsen op herkenbare praktijksituaties. Daarom gebruiken we inspirerende leslocaties in natuur-gebieden, waarbij afwisselende sessies binnen en buiten elkaar versterken. Ook bezoeken we Voedselbos Ketelbroek, waar we letterlijk kunnen proeven van de rijkdom.

De cursus

Deze cursus bestaat uit negen bijeenkomsten, van april tot en met november 2017. De leslocaties zijn: Landgoed Welna op de Veluwe, Landgoed Grootstal aan de rand van Nijmegen en Landgoed Gosselink in het historisch cultuurlandschap bij Winterswijk.

Iedere les op locatie duurt een dag (van 10 tot 5, inclusief koffie, thee en lunch). Uw investering is € 900,- inclusief BTW. Dit is  € 100 euro per cursusdag. Er is beperkt plaats voor maximaal 25 cursisten.

Aan het eind van deze intensieve cursus weet u wat een voedselbos precies is èn hoe u zo’n bos kunt opbouwen vanuit bestaande natuur. Dit maakt deze cursus onderscheidend van iedere andere voedselboscursus. U kunt hierna direct aan de slag op uw eigen land.

Oogst Shipova peren op Ketelbroek

Oogst Shipova peren op voedselbos Ketelbroek 2016

> Inschrijven
> Download de flyer

Partners