Project omschrijving

Ecosystem Restoration Camps

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk tegelijkertijd een heel eenvoudig èn aanstekelijk idee. Als 1000 mensen een jaar lang 120 euro zouden doneren, een tientje per maand, dan is het mogelijk om een Ecosystem Restoration Camp te organiseren op een plek waar verwoestijning dreigt of al is begonnen. Wie wil er meedoen?

Honderden mensen reageerden. John ging verder en plaatste nog een bericht, waar hij bij zei, als je bij dit bericht een like plaatst, dan doe je mee, dan ga je akkoord met het doneren van die 120 euro als de groep minimaal 1000 mensen groot is.

De rest is geschiedenis

Vanaf dat moment gingen er heel wat balletjes rollen. John positioneerde zich van het begin af aan als inspirator, niet als praktisch leider. De groep die echt aan het werk ging om het idee uit te werken tot iets dat zich ook daadwerkelijk kon manifesteren bestond uit rond de 50 mensen. Allemaal vrijwilligers. En die kwamen vanuit de hele wereld en alle disciplines vooral online bij elkaar.

Marieke Karssen, John Liu en Francois De Keuleneer hebben in februari 2017 de stichting opgericht en Marieke werd hiervan de eerste directeur. Zij realiseerde de eerste tientjes-leden website en was een grote factor bij de oprichting van het eerste kamp in Spanje en het behalen van de ANBI status. Ook heeft ze in die periode diverse events georganiseerd en een crowdfundingcampagne begeleid. Cori Chong was haar vaste partner bij ontwerp, campagnes, social media en de hele beeldvorming; Joms Calma en Maarten Schuit waren verantwoordelijk voor de techniek en daarnaast was er in deze periode nog een heel team van vrijwilligers actief.

Vanaf 2018 zit Marieke in de Raad van Toezicht.

Dit filmpje, gemaakt door Cori Chong, vertelt een complex verhaal in een paar minuten en heeft een enorm bereik van honderdduizenden views gerealiseerd. 

Dit is een video over een fonds- en ledenwerfevent dat we in die tijd op Roggebotstaete organiseerden. 

Het team

Marieke Karssen
Marieke Karssen
Founder, online, events & communicatie
Cori Chong
Cori Chong
Front end development, DTP & films
Joms Calma
Joms Calma
Back end development
Maarten Kluit
Maarten Kluit
Hosting en security