Project omschrijving

Wat is Food Value?

Food Value is een online marktplaatstool waarmee lokale voedselketens zichzelf kunnen organiseren. De software is in staat om verkoop gemakkelijk te maken, administratie en betalingen te automatiseren en communicatie tussen de leden van de groep op vele manieren te faciliteren. Boeren, verwerkers, horeca, winkels en consumenten kunnen met behulp van Food Value samenwerken en diverse soorten groepen organiseren rondom hun aanbod, of vraag. Samen vorm je zo een op vertrouwen gebaseerde keten van professionals en klanten die zorg draagt voor een levensvatbare markt voor lokale voedselproductie.

Het dashboard voor de boer, de verkoper in Food Value

Het dashboard waarin je als boer/producent volledige controle hebt over je producten en bestellingen.

De winkel of marktplaats waar alle kleine winkeltjes samenkomen.

Voor de klanten in de tool gedragen alle winkeltjes zich als één winkel. Heel gemakkelijk dus. 

De eerste groepen zijn live

In het voorjaar van 2019 gingen er twee initiatieven live: De Groene Rijders heeft in Arnhem met Puurland Grootverbruik een vernieuwend concept ontwikkeld met electrisch transport en Eten van de Lelystadse boer levert aan zowel consumenten als professionele leveranciers.

Puurland Grootverbruik

Puurland Grootverbruik

Niet alleen restaurants, maar ook bedrijfskantines in en rondom Arnhem willen gezonder, lekkerder en eerlijker voedsel inkopen. Puurland en de Groene Rijders organiseren het antwoord met een zelf ontwikkeld groen, elektrisch vervoersconcept.

Bekijk de shop
Eten van de Lelystadse Boer

Eten van de Lelystadse Boer

De grootste groentetuin van Nederland, en een superenthousiast team dat samen laat zien hoe je het moet doen: consumenten èn zakelijke klanten, een prachtige shop, met een zeer volledig aanbod en een mentaliteit van aanpakken.

Bekijk de shop

De coöperatie maakt data en software sociaal

Food Value is inmiddels geen project meer maar heeft een eigen rechtsvorm, de coöperatie Food Value U.A.. Het idee is heel simpel. Groepen die met het pakket werken zijn lid van deze coöperatie en zijn dus feitelijk eigenaar van de software en de data. Hoe meer groepen meedoen, hoe goedkoper de doorontwikkeling van de software wordt en hoe interessanter de data wordt. In deze blog leggen we dit idee verder uit:

Lees verder
Ga naar foodvalue.nl

Hoe is Food Value ontstaan?

Food Value is ontwikkeld door The Plant.  Na de eerste ontwikkelfase hebben we, samen met partners als Gemeente Arnhem, Van Hall Larenstein, stichting Ortus en Van Akker naar Bos, als gezamenlijk opererende groep een Gelderse POP3 innovatieve concepten subsidie aangevraagd die in het voorjaar 2017 is toegekend. Hierin zijn we het pakket gaan doorontwikkelen en hebben boeren, transporteurs, product-verrijkers, horeca en winkels samen hebben gekeken of en hoe het allemaal echt werkt. Het project zelf is in 2018 feestelijk afgerond met de lancering van de werkende tool. In het project hebben 23 boeren, winkels, transporteurs en horecabedrijven met ons mee getest en gedacht.

Videoverslagen van het project

De kick off op 11-9-2017. Hier vroegen deelnemers zich af of die appel uit de Betuwe ooit echt kans zou maken in de schappen van de Arnhemse supermarkten.

De lancering van Food Value op 15 januari 2018. Hier kwamen mensen uit het hele land en België op af om te kijken wat Food Value kan gaan betekenen voor de schaalvergroting van voedsel uit lokale ketens.

Team

Marieke Karssen
Marieke Karssen
Concept, online, communicatie en uitwerking rechtsvorm
Pauline Pels
Pauline Pels
Project en support
Sido Dekker
Sido Dekker
Front end design
Joms Calma
Joms Calma
Back end development
vlag Europese Unie

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland