Project Description

Wat is Food Value?

Food Value is een online marktplaatstool waarmee lokale voedselketens zichzelf kunnen organiseren. De software is in staat om verkoop gemakkelijk te maken, administratie en betalingen te automatiseren en communicatie tussen de leden van de groep op vele manieren te faciliteren. Boeren, verwerkers, horeca, winkels en consumenten kunnen met behulp van Food Value samenwerken en diverse soorten groepen organiseren rondom hun aanbod, of vraag. Samen vorm je zo een op vertrouwen gebaseerde keten van professionals en klanten die zorg draagt voor een levensvatbare markt voor lokale voedselproductie.

Het dashboard voor de boer, de verkoper in Food Value

Het dashboard waarin je als boer/producent volledige controle hebt over je producten en bestellingen.

De winkel of marktplaats waar alle kleine winkeltjes samenkomen.

Voor de klanten in de tool gedragen alle winkeltjes zich als één winkel. Heel gemakkelijk dus. 

Wie maakt Food Value?

Food Value is ontwikkeld door The Plant, Dit is een online communicatienetwerk dat groene projecten en producten ontwikkelt. Doel van The Plant is deze planeet zo snel mogelijk groener te krijgen, want als we niet opschieten is er straks gewoon geen planeet meer over voor ons.

Voor de eerste grote testfase, waarin boeren, transporteurs, product-verrijkers, horeca en winkels samen hebben gekeken of en hoe het allemaal echt werkt, heeft The Plant, samen met partners als Gemeente Arnhem, Van Hall Larenstein, stichting Ortus en Van Akker naar Bos, als gezamenlijk opererende groep een Gelderse POP3 innovatieve concepten subsidie aangevraagd die in het voorjaar 2017 is toegekend. Het project zelf heeft op 11-9 zijn officiële kick off moment beleefd en is op 15 januari feestelijk afgerond met de lancering van de wekende tool. In het project hebben 23 boeren, winkels, transporteurs en horecabedrijven met ons mee getest en gedacht.

Nu dit project is afgerond zetten we Food Value  in de markt als een zeer betaalbare voor iedereen in te zetten tool en gaan we de Social Enterprise ontwikkelen. Het doel is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk fantastische lokale voedselgroepen te bedienen met zo efficiënt mogelijk ontwikkelde en gefinancierde software. Want, waarom zou iedere voedselgroep eigen software moeten ontwikkelen?

Videoverslagen van het project

De kick off op 11-9-2017. Hier vroegen deelnemers zich af of die appel uit de Betuwe ooit echt kans zou maken in de schappen van de Arnhemse supermarkten.

De lancering van Food Value op 15 januari 2018. Hier kwamen mensen uit het hele land en België op af om te kijken wat Food Value kan gaan betekenen voor de schaalvergroting van voedsel uit lokale ketens.

Presentatie en demo tijdens lancering van Food Value

We lieten de volledig werkende software zien en Marieke Karssen gaf een presentatie waarin ook de visie achter het pakket duidelijk werd.  Samen met de gemeente Arnhem hebben we persbericht uitgebracht

Presentatie tijdens lancering op 15-1-2018

Demo van het pakket Food Value tijdens lancering op 15-1-2018

Verderlezen over het project

Verderlezen over de toekomst

Food Value gaat over versnelling en vertrouwen
Food Value wordt een social enterprise en  coöperatie waar de leden eigenaar blijven van de data en zo impact meetbaar maken en softwareontwikkeling sociaal en transparant. Dat kan alleen als zoveel mogelijk groepen mee gaan doen.

Lees verder
[project-members]
vlag Europese Unie

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland