Wat kan de klimaat- en voedselcrisis leren van Corona?
Pas als mensen een probleem echt zien zijn ze in staat om te veranderen. Met 'Meet je voedselbosoogt' kan iedere voedselboseigenaar laten zien wat de vele oogsten van zijn of haar voedselbos zijn en zo eens niet alleen de urgentie van het probleem, maar de goede werking van het vaccin laten zien.
Waarom de boer de landbouw niet zal veranderen
In andere sectoren is allang bewezen dat echte vernieuwing nooit zal ontstaan binnen de instituties van de oude spelers: de boeren, de banken, de brancheverenigingen etc. Deze zullen pas bewegen als echt nieuwe spelers het speelveld aantoonbaar hebben veranderd.
De lokale keten is geen markt!
Lokale keten initiatieven starten overal. Super gemotiveerd helpen ze boeren om hun markten te verbreden, betere prijzen te krijgen en om consumenten weer te verbinden met het land en de producten van dichtbij. Maar, vrijwel ieder initiatief heeft het moeilijk. Hoe komt dat en hoe kan het anders?
Voedselbossen, beloven is mooi, meten is beter
Al jaren zoemt het rond: met voedselbossen kunnen enorme oogsten worden behaald. Maar, beloftes worden niet altijd geloofd. Bewijzen werken beter. In dit project ontwikkelen we vier heel eenvoudig toepasbare meetinstrumenten die iedere voedselboseigenaar kan gebruiken. Samen realiseren we zo de zo broodnodige bewijslast.
Financierbare businesscases voor serieuze voedselbossen
Bomen zijn hèt antwoord op vrijwel alle ecologische problemen van deze planeet. Ook als je naar de voedselvoorziening kijkt. Toch blijven oude overtuigingen hardnekkig plakken en krijgen de eerste serieuze voedselbossen hun financiering slechts met grote moeite rond. De module bedrijfsplan is meer dan een cursus.
Het werk is en wordt gedaan
Daniel Halsey was in Nederland. Twee weken lang hebben 15 studenten van een heel verschillende achtergrond twee volle weken uit hun leven gehakt en keihard gewerkt om het denken en doen van Daniel Halsey te leren.
Word tovenaar: leer nieuwe kaarten te maken van het gebied
Toen ik jong was, kon ik niet genoeg krijgen van de Grote Bosatlas. Uren kon ik door de kaarten dwalen en steeds nieuwsgieriger worden naar het land. De Himalaya bijvoorbeeld. Ik ben er nog steeds nooit geweest, maar hoe hoog, hoe onherbergzaam, hoe machtig moet het daar zijn.
Van de ster naar de cirkel tot de droom van de zonnebloem met parkeerplaatsen
Je moet eens met DistrEko praten. Die heeft Het In de achterhoek al Helemaal op orde. Het. Helemaal. Maar wat precies dan? Tijd om dat eens uit te vinden.
Het is veel belangrijker om effectief te zijn dan efficiënt
Zonder overdrijven kun je rustig concluderen dat de natuur allesbehalve efficiënt is georganiseerd. De natuur neigt in alles wat leeft naar overvloed en naar enorme variatie. En, dat is bijzonder effectief. Maar absoluut niet efficiënt.