Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna gaan na het project Voedsel uit het Bos, samen met diverse koplopers uit dit veld verder om deze kennis steeds verder te professionaliseren. Daarom stappen we af van de jaartraining en bieden in 2019 drie compacte en intensieve voedselbosbouw-modules aan: algemeen, ontwerp en bedrijfsplan.

Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Door het jaar heen bieden we al onze cursisten ook exclusieve mini-modules aan die nog meer kennisverdieping bieden en kunnen cursisten en docenten elkaar online ontmoeten in onze besloten Facebook groep.

Iedere module kan maximaal 20 cursisten bevatten. Dus schrijf je snel in. 

Lees meer over het achterliggend project en ervaring van vorige jaren op de projectpagina Voedsel uit het bos.

 750,00 1.950,00 excl. BTW/VAT

Categorie:

Beschrijving

Module Algemeen

data: 29-3, 5-4, 12-4, 19-4, 26-4

Deze module geeft je de algemene introductie tot het onderwerp: Wat is een voedselbos? Waarin onderscheidt het zich van andere landbouw- en bosbouwvormen? Wat komt er kijken bij het opzetten van een voedselbos?  En, wat is of zijn je doelen? Met welke bestemmingen moet je rekening houden? Kan alles wel op jouw grond? Wat moet je weten over planten, klimaatzones, financiering en budget en waar kun je meer informatie halen?

En, onder alles door leer je anders denken en observeren. Niet meer alleen in seizoenen, maar ook in jaren. Niet alleen meer in het platte vlak, maar in hoogtes. Niet alleen in wat jij als mens wil, maar ook wat de plek zelf vraagt en vooral vertelt. Deze cursus behandelt grotendeels dezelfde theorie als de cursus die we de afgelopen jaren in 9 dagen gaven, maar dan compacter. Dit kan omdat we de onderdelen ontwerp/beplanting en plan van aanpak/begroting hier uit hebben gehaald. Wij hebben van de vorige jaargangen geleerd dat er een steeds professionelere cursistengroep ontstaat die echt aan de slag gaat op steeds grotere percelen en dus serieus meer verdieping vraagt. En daarom hebben deze belangrijke onderdelen hun eigen  modules gekregen. De algemene module vormt dus de basis voor de verdieping die in de vervolgmodules kan worden uitgewerkt. Als je al eerder éen van de jaarprogramma’s van Wouter van Eck, Malika Cieremans of de eerdere jaargangen van Voedsel uit het bos hebt gevolgd, kun je deze module als opfrisser gebruiken of overslaan.

We geven deze module op vijf opeenvolgende vrijdagen. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de twee en vier uur huiswerk.

Dag 1, 29-3 Locatie Ketelbroek bij Nijmegen, docent Wouter van Eck:
Deze dag gaat over de basiskennis van de eigenschappen van een voedselbos. Wat kenmerkt een voedselbos, waarin onderscheidt het zich van landbouw en andere agro-forestry. Wat zijn die zeven lagen nu en hoe kun je dit in tijd zien (successie) . We zijn dan bij Foodforest Ketelbroek waar Wouter van Eck ons leert hoe we hier in de praktijk naar kunnen kijken en waar je alle aspecten van die eigenschappen letterlijk kunnen aanraken.
Huiswerk: ga met deze basiseigenschappen aan de slag en maak een inventarisatie van jouw eigen land. Als je geen eigen land hebt, ga dan in jouw omgeving op zoek naar een plek die je  als je cursus’land’ kan gebruiken.

Dag 2, 5 april, Locatie Lekker Landgoed bij Maarssen, docent Maarten Schrama en/of Jan Degenaar:
In deze dag verdiepen we deze kennis en leren we over bodems, micro organismes, klimaatzones, de rol van zon, water en wind. We zijn dan te gast op Lekker Landgoed in  Maarssen waar het voedselbos nu 5 jaar onderweg is, veel jonger dus dan Ketelbroek en waar wind en successie en bodemverbetering nog in alle stadia zichtbaar is.
Als huiswerk ga je deze kennisvragen ook toepassen op je eigen land. Wat zie je al aan successie, aan bodemleven, in welke klimaatzone zit jouw land en hoe weet je dat dit waar is en ga kijken naar de zon en het water en luisteren naar de wind.

Dag 3, 12 april, Locatie Landgoed Welna bij Epe, docent Frank Gorter

In deze dag zoomen we uit naar het grotere plaatje. Jouw land heeft een geschiedenis. Er rusten bestemmingen op. Er loopt een weg langs, familie, communicatie, buren en er is ook altijd een juridisch kader. Denk aan bestemmingen, regelgeving, rechtsvormen. Hoe ga je daarmee om en wat betekenen jouw plannen in deze ruimte. We gaan ook in op begrotingen en wat daar bij komt kijken en laten je meer zien over het project dat in 2018 plaatsvond op Landgoed Welna. Dit geeft een beeld van wat een compleet ontwerp/begrotingstraject inhoudt.
Huiswerk: zoek uit hoe het grotere plaatje voor jouw land eruit ziet.

Dag 4, 19-4, Locatie Landgoed Welna, docent Frank Gorter

Na alle theorie en grote plaatjes is het nu belangrijk om vast te stellen wat jouw doel is. Dit lijkt heel eenvoudig, maar we gaan er de hele dag mee aan de slag. En dat is niet voor niets. Hoe pak je het systemisch aan? Welke tools zijn er voorhanden? Als je dit niet goed hebt, kun je later vele planken mis gaan slaan. Aan het eind heb je je doelen op alle niveaus helder gekregen en waarschijnlijk ook veel geleerd van je medecursisten.
Huiswerk: werk je doelen verder uit, maak meetbaar wat telbaar is, deel je verhaal met je vrienden en/of familie en verzamel hun feedback.

Dag 5, 26-4, Locatie Ketelbroek, docent Wouter van Eck

Op deze dag komen theorie, doelen en plan van aanpak bij elkaar.We leren kort wat er komt kijken bij een ontwerp, waar je meer kan vinden over beplanting, soorten en variëteiten en hoe je dit alles naar een begroting kan brengen. Ook is er eind april al heel veel gebeurd in het voedselbos zelf ten opzichte van eind maart en kun je heel goed zien wat een voedselbos zo anders maakt, zowel als productiemethode als op het punt van diversiteit en natuurwaardes. Natuurlijk delen we onze plannen met elkaar.

De module ontwerp: mei/juni/juli, data en detailopzet in januari bekend

In deze module leer je hoe je je ideeën en plannen vertaalt naar schetsen en ontwerpen die je niet alleen kunt presenteren maar ook echt kan gebruiken bij de realisatie. Hoe vertaal je kennis over voedselboslagen, wind, grondsoort, waterstand, functies en niet te vergeten je doelen naar een ontwerp? En hoe werk je dat vervolgens uit zodat anderen snappen wat jij voor je ziet? Ook gaan we in deze module dieper in op plantkeuze en werken dit uit tot een beplantingsplan. Aan het eind van deze module heb je geleerd hoe je een professioneel ogende presentatie van je plannen kunt maken en een systeem voor de beplanting waar je zelf goed mee verder kan.

De module Bedrijfsplan en begroting, september/oktober, data en detailopzet in januari bekend

In deze module gaan we aan de slag met jouw bedrijfsplan. We pakken de theorie van het voedselbos en vooral het aspect wet- en regelgeving nog even op aan het begin, gaan wel nog dieper in op het vertalen van doelen en resultaten, maar verder bevat deze module vooral veel economie en gaan we elkaar helpen om prachtige bedrijfsplannen te realiseren. Aan het eind heb je niet alleen een goed plan met een degelijke financiële onderbouwing gemaakt waar zaken als regelgeving, het denken in meerjaren, de menselijke input en plan van aanpak voor verkoop in meegenomen is, maar kun je, als je dat wenst, je plan ook pitchen voor een groep echte potentiële investeerders.

Samenvattend en investering

De kosten bedragen € 150,- per cursusdag. Per module dus € 750,-. Dit is inclusief locatie, biologische en vegetarische lunch, koffie/thee en een welgevulde cursusmap vol aanvullende informatie. Als alle drie de modules samen worden afgenomen bieden we deze aan met een korting van € 300,-.  Alle hier genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

We leveren deze cursus volgens onze leveringsvoorwaarden. Deze zijn eenvoudig en helder, dus lees die gerust even door.

Neem, als je het bedrag van de cursus niet in één keer kunt voldoen, of bij een organisatie werkt die met facturering werkt gerust even contact met ons op

Deze cursus wordt georganiseerd door:

The Plant

The Plant

Landgoed Welna

Landgoed Welna

Extra informatie

Modules

Algemeen, Ontwerp, Bedrijfsplan, Volledige cursuspakket

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.