Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket

 750,00 1.350,00 excl. BTW/VAT

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedselrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de vierde jaargang de training Voedsel uit het bos. Komend jaar bieden we deze training opnieuw modulair aan. De modules zijn Algemeen, Ontwerp en Bedrijfsplan.

Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp (aan het einde van module 2) en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Door het jaar heen kunnen cursisten en docenten elkaar online ontmoeten in onze besloten Facebook groep.

Het is mogelijk om losse modules af te nemen, twee van de drie te volgen, of aan alledrie de modules mee te doen.

Iedere module kan maximaal 20 cursisten bevatten. Dus schrijf je snel in.
Module algemeen is volgeboekt. Voor module twee en drie zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. 

 

Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

Drie inspirerende modules, gericht op mensen die serieus aan de slag willen met voedselbossen

Module Algemeen

data: vrijdagen 13-3, 20-3, 27-3, 3-4 en 17-4 2020.
Docenten Wouter van Eck, Fransjan de Waard, Frank Gorter, Marieke Karssen en Evelyn Derksen.
Locaties: Voedselbos Ketelbroek (2x), Lekker Landgoed, landgoed Welna en er volgt er nog een binnenkort.

Deze module behandelt een algemene en brede introductie tot het voedselbos. Er wordt op verschillende locaties in het land lesgegeven om verschillende voedselbossen te bezoeken, waaronder het voedselbos van pionier Wouter van Eck. Na deze module ben je goed ingewerkt in wat een voedselbos is en weet je hoe je verder moet als je serieuze plannen hebt. Er wordt met lesmateriaal gewerkt dat ook online terug is te vinden.

Module 1 is helaas al volgeboekt. Abonneer je op onze nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven van ons cursuspakket.

Deze module geeft je de algemene introductie tot het onderwerp: Wat is een voedselbos? Waarin onderscheidt het zich van andere landbouw- en bosbouwvormen? Wat komt er kijken bij het opzetten van een voedselbos?  En, wat is of zijn je doelen? Met welke bestemmingen moet je rekening houden? Kan alles wel op jouw grond? Wat moet je weten over planten, klimaatzones en planten en waar kun je meer informatie halen?

En, onder alles door leer je anders denken en observeren. Niet meer alleen in seizoenen, maar ook in jaren. Niet alleen meer in het platte vlak, maar in hoogtes. Niet alleen in wat jij als mens wil, maar ook wat de plek zelf vraagt en vooral vertelt. Deze algemene module vormt dus de basis voor de verdieping die in de vervolgmodules kan worden uitgewerkt. Als je al eerder éen van de jaarprogramma’s van Wouter van Eck, Fransjan de Waard, Malika Cieremans of de eerdere jaargangen van Voedsel uit het bos hebt gevolgd, kun je deze module als opfrisser gebruiken of overslaan.

Dag 1, Kennismaking met het voedselbos, Wouter van Eck, locatie Ketelbroek

Wouter kan als geen ander de basis van een voedselbos uitleggen, en het oudste voedselbos van Nederland laten zien.

Dag 2, Verdieping van de basis, Fransjan de Waard, locatie: Lekker Landgoed, Maarssen

Fransjan diept de materie verder uit: wat zijn klimaatzones, waarom is wind zo belangrijk, wat is een gezonde bodem etc. etc. En natuurlijk gaan we weer een voedselbos bekijken.

Dag 3, Wat vertelt het land zelf, Evelyn Derksen, locatie, voedselbos Zeewolde

Op deze dag gaan we dieper in op het begin, hoe start je een voedselbos, waar moet je naar kijken, hoe bewaak je je doelstellingen en hoe ziet zo’n heel jong bos er eigenlijk uit.

Dag 4, Dieper ingaan op plantenkennis en de verschillende sferen van invloed, Wouter van Eck, locatie Ketelbroek

Je moet eigenlijk best heel veel leren over planten, maar toch zijn ze ook pas op het laatst aan de beurt. Wouter zal op allebei de punten nader ingaan en omdat we opnieuw op Ketelbroek zijn, kun je gelijk ook zien hoe je waarneming al is veranderd.

Dag 5, Introductie van de realisatie, Frank Gorter en Marieke Karssen, locatie landgoed Welna

Frank vertelt in de morgen over wet- en regelgeving, geschiedenis en stakeholdermanagement en Marieke gaat in de middag dieper in op de vraag: hoe maak je een goed ontwerp en wat komt er kijken bij een begroting en een bedrijfsplan.

We geven deze module op vijf zoveel mogelijk opeenvolgende vrijdagen. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de twee en vier uur huiswerk.

Module Ontwerp en Plantenlijst

15-5, 29-5, 12-6, 19-6, 26-6 2020.
Docenten Martijn Ballemans, Madelon Oostwoud, Weruschca Kierkegard en Wouter van Eck
Locatie: landgoed Grootstal in Nijmegen

In deze module focussen we ons op drie zaken: we leren je hoe je kunt schetsen, hoe je echt technisch ontwerp maakt en hoe je moet denken en werken om tot een goede plantenlijst te komen. Deze module is zeer geschikt voor die mensen die professioneel aan de slag willen als voedselbosontwerper en mensen die het ontwerp voor hun eigen land willen uitwerken. We gaan er van uit dat je de basisprincipes van een voedselbos al beheerst. Die kun je opgedaan hebben door bijvoorbeeld onze eerste module te volgen, maar ook doordat je al eerder een jaarcursus bij Wouter van Eck of Malika Cieremans hebt gedaan of een vorige jaargang van onze eigen Voedsel uit het bos cursus. Ook een degelijke basis in Permacultuur kan een goede voorbereiding zijn voor deze module.

In deze module werken we door op de vraag: hoe werk je de kennis uit de algemene module uit tot een ontwerp/presentatie waarmee je aan anderen kan laten zien wat je bedoelt en dat je daarna kan doorvertalen naar iets waarmee je daadwerkelijk land kan gaan inrichten, inclusief de plantenlijst die bij een goed ontwerp hoort?

Dag 1: Martijn Ballemans, de ingrediënten voor een goed ontwerp

Deze dag staat in het teken van kennismaken en de grote vragen. We leren elkaar en elkaars plannen kennen, we leren de juiste vragen stellen, en het project vanuit meerdere dimensies zien.

Dag 2: Madelon Oostwoud, leer schetsen

Madelon leert je in een dag tijd een geweldige set tips en trucs om snel aantrekkelijke schetsen te maken die dus ook snel duidelijk maken of je met je ontwerp op de goede weg bent. Je werkt deze kennis gelijk uit voor jouw eigen plan.

Dag 3: Wouter van Eck, hoe maak je een goede plantenlijst?

Wouter vertelt hoe hij tot zijn plantenlijsten komt. Welke vragen hij stelt, waar hij zoekt en hoe hij te werk gaat. Jij gaat zelf op die dag met de computer op zoek naar de juiste cultivars voor jouw plan en leert zo hoe je dit werk moet doen.

Dag 4: Werushca Kierkegard, leer omgaan met illustrator

Weruschca kan als geen ander een complex pakket als illustrator voor je ontsluiten op een manier die zinvol is voor het maken van voedselbosontwerpen. Illustrator stelt je in staat om schaalbare, correcte en gedetailleerde ontwerpen te maken, zodat je je ontwerp echt kan gebruiken voor je praktische beplantingsplan.

Dag 5: Marieke Karssen en Frank Gorter, Alles komt bij elkaar

Op deze dag presenteren we onze plannen aan elkaar en geven we feedback op vorm en inhoud. Ook reflecteren we op hoe ieders plan begon en waar het nu staat.

We geven deze module op vijf zoveel mogelijk opeenvolgende vrijdagen. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij een deel van jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. In deze module gaan we vanaf dag drie werken met computers. Het werkt natuurlijk het makkelijkste als je zelf een laptop hebt.

Module Bedrijfsplan

data: 4-9, 11-9, 18-9, 2-10 en de slotdag op 9-10 2020
Docenten: Marieke Karssen, Wouter van Eck, Frank Gorter
Locaties: Landgoed Grootstal in Nijmegen en landgoed Roggebotstaete in Dronten, vlakbij Kampen.

In deze module bouwen we voort op module 1 of een eerder gevolgde jaartraining en bij voorkeur op module 2, waarin je leert hoe je een voedselbos ontwerpt en wat het beplantingsplan inhoudt. In deze module gaan we een bedrijfsplan maken voor het voedselbos. Een serieus voedselbos vraagt om serieuze investeringen en en dus een volwassen plan. De baten zullen er later dan ook zeker naar zijn maar ontstaan pas na een flinke tijd. Maar dat is niet het enige bijzondere. Een voedselbos is nieuw en lang niet alle wet- en regelgeving is hier goed op ingespeeld. We werken dus ook aan zaken als marktontwikkeling, rechtsvorm, en marketing. We werken toe naar een pitchdag, op dag 5, waar je je plan presenteert aan een kritische jury bestaande uit mensen van organisaties die jouw plan ook echt verder kunnen helpen brengen. Als je je plan voor de familie of specifieke investeerder maakt kun je die ook voor deze dag uitnodigen. Natuurlijk helpen we je ook met je presentatie en pitch.

In deze module leren we je meer over de wet- en regelgeving, over begroten en rechtsvormen. Je krijgt les over crowdfunding en we denken na over ons kernverhaal en hoe je vandaaruit je pitch opbouwt.

Dag 1, Doel en project en introductie crowdfunding, Marieke Karssen en Hugo van der Spek

We leren elkaars plannen kennen en gaan gelijk naar de kern. Waarom wil je dit? Wat wil je bereiken? Wie wil je bereiken? Waar sta je met je plan en waar wil je aan gaan werken. ‘s Middags leer je over crowdfunding en hoe die manier van denken ook relevant is voor alle plannen, zelfs al ga je niet direct crowdfunden.

Dag 2, Bedrijfsplan, rechtsvormen en de begroting, Marieke Karssen

We gaan aan het werk met het plan. Hoe maak je een begroting voor een voedselbos? Welke rechtsvormen zijn er? Wat heb jij nog nodig voor jouw bedrijfsplan?

Dag 3, de zakelijke kant van Ketelbroek, Wouter van Eck, locatie Ketelbroek

De rol van bestemming, de rol van geluk, de rol van netwerken, en hoe je je oogsten kunt vermarkten.

Dag 4, aan het werk met je presentaties, Frank Gorter

Op dag 5 moet er iets staan, dus op dag 4 gaan we oefenen en leren van elkaar.

Dag 5, pitchdag voor een deskundige jury

Op de laatste dag pitch je je plan voor een deskundige jury die jouw plan ook echt verder kan helpen brengen.

We geven deze module op vijf bijna opeenvolgende vrijdagen. Tussen de vierde en de vijfde dag zit een pauze van 2 weken. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. E.e.a. hangt natuurlijk sterk af van de complexiteit van jouw plan.

Samenvattend en investering

De kosten bedragen € 150,- exclusief BTW per cursusdag. Per module dus € 750,-. Dit is inclusief biologische en vegetarische lunch, koffie/thee en een welgevulde cursusmap vol aanvullende informatie. Ook krijg je tijdens en na de cursus toegang tot een google drive vol materialen, en toegang tot de cursisten Facebook groep waarin je onder elkaar makkelijk vragen kan stellen en cursisten van vorige jaargangen kunt ontmoeten. Als alle drie de modules samen worden afgenomen bieden we deze aan met een korting van € 300,-.  Als je voor twee modules kiest krijg je een korting van € 150,-. Alle hier genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

We leveren deze cursus volgens onze leveringsvoorwaarden. Deze zijn eenvoudig en helder, dus lees die gerust even door.

Neem, als je het bedrag van de cursus niet in één keer kunt voldoen, of bij een organisatie werkt die met facturering werkt gerust even contact met ons op.

Deze cursus wordt georganiseerd door:

The Plant

The Plant

Landgoed Welna

Landgoed Welna

Extra informatie

Modules

Algemeen, Ontwerp, Bedrijfsplan, Algemeen en Ontwerp, Algemeen en Bedrijfsplan, Ontwerp en Bedrijfsplan, Volledige cursuspakket

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Doe de cursus Haal voedsel uit het bos

businesscase De data voor 2020 zijn bekend. Inschrijving is geopend

Lees verder