Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de derde jaargang de training Voedsel uit het bos. Dit jaar bieden we deze training modulair aan en gaan we op twee punten veel meer de diepte in.  De modules zijn  algemeen, ontwerp en bedrijfsplan.

Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Door het jaar heen bieden we al onze cursisten ook exclusieve mini-modules aan die nog meer kennisverdieping bieden en kunnen cursisten en docenten elkaar online ontmoeten in onze besloten Facebook groep.

Het is mogelijk om losse modules, twee van de drie of aan alledrie de modules mee te doen.

Iedere module kan maximaal 20 cursisten bevatten. Dus schrijf je snel in. 

Lees meer over het achterliggend project en ervaring van vorige jaren op de projectpagina Voedsel uit het bos.

 750,00 1.350,00 excl. BTW/VAT

SKU: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

Drie intensieve modules, gericht op mensen die serieus aan de slag willen met voedselbossen

Module Algemeen

data: 29-3, 5-4, 12-4, 19-4, 26-4

Deze module geeft je de algemene introductie tot het onderwerp: Wat is een voedselbos? Waarin onderscheidt het zich van andere landbouw- en bosbouwvormen? Wat komt er kijken bij het opzetten van een voedselbos?  En, wat is of zijn je doelen? Met welke bestemmingen moet je rekening houden? Kan alles wel op jouw grond? Wat moet je weten over planten, klimaatzones, financiering en budget en waar kun je meer informatie halen?

Module Algemeen

data: 29-3, 5-4, 12-4, 19-4, 26-4

Deze module geeft je de algemene introductie tot het onderwerp: Wat is een voedselbos? Waarin onderscheidt het zich van andere landbouw- en bosbouwvormen? Wat komt er kijken bij het opzetten van een voedselbos?  En, wat is of zijn je doelen? Met welke bestemmingen moet je rekening houden? Kan alles wel op jouw grond? Wat moet je weten over planten, klimaatzones, financiering en budget en waar kun je meer informatie halen?

En, onder alles door leer je anders denken en observeren. Niet meer alleen in seizoenen, maar ook in jaren. Niet alleen meer in het platte vlak, maar in hoogtes. Niet alleen in wat jij als mens wil, maar ook wat de plek zelf vraagt en vooral vertelt. Deze cursus behandelt grotendeels dezelfde theorie als de cursus die we de afgelopen jaren in 9 dagen gaven, maar dan compacter. Dit kan omdat we de onderdelen ontwerp/beplanting en plan van aanpak/begroting hier uit hebben gehaald. Wij hebben van de vorige jaargangen geleerd dat er een steeds professionelere cursistengroep ontstaat die echt aan de slag gaat op steeds grotere percelen en dus serieus meer verdieping vraagt. En daarom hebben deze belangrijke onderdelen hun eigen  modules gekregen. De algemene module vormt dus de basis voor de verdieping die in de vervolgmodules kan worden uitgewerkt. Als je al eerder éen van de jaarprogramma’s van Wouter van Eck, Malika Cieremans of de eerdere jaargangen van Voedsel uit het bos hebt gevolgd, kun je deze module als opfrisser gebruiken of overslaan.

We geven deze module op vijf opeenvolgende vrijdagen. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de twee en vier uur huiswerk.

Dag 1, 29-3 Locatie Ketelbroek bij Nijmegen, docent Wouter van Eck:
Deze dag gaat over de basiskennis van de eigenschappen van een voedselbos. Wat kenmerkt een voedselbos, waarin onderscheidt het zich van landbouw en andere agro-forestry. Wat zijn die zeven lagen nu en hoe kun je dit in tijd zien (successie) . We zijn dan bij Foodforest Ketelbroek waar Wouter van Eck ons leert hoe we hier in de praktijk naar kunnen kijken en waar je alle aspecten van die eigenschappen letterlijk kunnen aanraken.
Huiswerk: ga met deze basiseigenschappen aan de slag en maak een inventarisatie van jouw eigen land. Als je geen eigen land hebt, ga dan in jouw omgeving op zoek naar een plek die je voor de cursus als land kan gebruiken.

Dag 2, 5 april, Locatie Lekker Landgoed bij Maarssen, docent Maarten Schrama en/of Jan Degenaar:
In deze dag verdiepen we deze kennis en leren we over bodems, micro organismes, klimaatzones, de rol van zon, water en wind. We zijn dan te gast op Lekker Landgoed in  Maarssen waar het voedselbos nu 5 jaar onderweg is, veel jonger dus dan Ketelbroek en waar wind en successie en bodemverbetering nog in alle stadia zichtbaar is.
Als huiswerk ga je deze kennisvragen ook toepassen op je eigen land. Wat zie je al aan successie, aan bodemleven, in welke klimaatzone zit jouw land en hoe weet je dat dit waar is en ga kijken naar de zon en het water en luisteren naar de wind.

Dag 3, 12 april, Locatie Landgoed Welna bij Epe, docent Frank Gorter

In deze dag zoomen we uit naar het grotere plaatje. Jouw land heeft een geschiedenis. Er rusten bestemmingen op. Er loopt een weg langs, familie, communicatie, buren en er is ook altijd een juridisch kader. Denk aan bestemmingen, regelgeving, rechtsvormen. Hoe ga je daarmee om en wat betekenen jouw plannen in deze ruimte. We gaan ook in op begrotingen en wat daar bij komt kijken en laten je meer zien over het project dat in 2018 plaatsvond op Landgoed Welna. Dit geeft een beeld van wat een compleet ontwerp/begrotingstraject inhoudt.
Huiswerk: zoek uit hoe het grotere plaatje voor jouw land eruit ziet.

Dag 4, 19-4, Locatie Landgoed Welna, docent Frank Gorter

Na alle theorie en grote plaatjes is het nu belangrijk om vast te stellen wat jouw doel is. Dit lijkt heel eenvoudig, maar we gaan er de hele dag mee aan de slag. En dat is niet voor niets. Hoe pak je het systemisch aan? Welke tools zijn er voorhanden? Als je dit niet goed hebt, kun je later vele planken mis gaan slaan. Aan het eind heb je je doelen op alle niveaus helder gekregen en waarschijnlijk ook veel geleerd van je medecursisten.
Huiswerk: werk je doelen verder uit, maak meetbaar wat telbaar is, deel je verhaal met je vrienden en/of familie en verzamel hun feedback.

Dag 5, 26-4, Locatie Ketelbroek, docent Wouter van Eck

Op deze dag komen theorie, doelen en plan van aanpak bij elkaar.We leren kort wat er komt kijken bij een ontwerp, waar je meer kan vinden over beplanting, soorten en variëteiten en hoe je dit alles naar een begroting kan brengen. Ook is er eind april al heel veel gebeurd in het voedselbos zelf ten opzichte van eind maart en kun je heel goed zien wat een voedselbos zo anders maakt, zowel als productiemethode als op het punt van diversiteit en natuurwaardes. Natuurlijk delen we onze plannen met elkaar.

Module Ontwerp en Plantenlijst

data: 10-5, 17-5, 24-5, 7-6 en 14-6, alle dagen in het prachtige landgoedlab op Landgoed Grootstal in Nijmegen

In deze module focussen we ons op drie zaken: we leren je hoe je kunt schetsen, hoe je echt technisch ontwerp maakt en hoe je moet denken en werken om tot een goede plantenlijst te komen. Deze module is zeer geschikt voor die mensen die professioneel aan de slag willen als voedselbosontwerper. We gaan er van uit dat je de basisprincipes van een voedselbos al beheerst. Die kun je opgedaan hebben door bijvoorbeeld onze eerste module te volgen, maar ook doordat je al eerder een jaarcursus bij Wouter van Eck of Malika Cieremans hebt gedaan of een vorige jaargang van onze eigen Voedsel uit het bos cursus. Ook een degelijke basis in Permacultuur kan een goede voorbereiding zijn voor deze module.

In deze module gaan juist door op de vraag: hoe werk je de kennis uit de algemen module uit tot iets waarmee je naar anderen kan uitleggen wat je bedoelt en naar uiteindelijk de plantenlijst die bij een goed ontwerp hoort?

We geven deze module op vijf opeenvolgende vrijdagen, met dien verstande dat we expres tussen dag 3 en 4 twee weken inlassen omdat dit het moment is dat je je ontwerp echt uit moet werken en dus meer huiswerktijd nodig hebt. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij een deel van jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. In deze module gaan we vanaf dag drie werken met computers. We zorgen dat we vanaf die dag in een zaal werken met computers, maar het werkt natuurlijk het makkelijkste als je zelf ook een computer hebt.

Dag 1, 10-5 Locatie Landgoed Grootstal, docent Martijn Ballemans

Op deze dag werken we alle algemene ontwerpvraagstukken verder uit. Welke plek? Wat kan je daar al over ophalen en waar? Hoe maak je een basiskaart? Op welke schaal ga je werken? Wat wil je met je ontwerp en kaart vertellen en met wie wil je communiceren? En hoe ziet het ontwerpproces eruit? Ook introduceren we kort de vier volgende intensieve dagen. Martijn Ballemans is gedurende de hele module de algemene docent die je in jouw leerproces zal blijven begeleiden.
Huiswerk: verzamel de informatie over jouw eigen plek of het ontwerp dat je wil uitwerken gedurende deze cursus en maak helder wat de wensen/functies zijn waar het ontwerp aan moet voldoen.

Dag 2, 17-5 Locatie Landgoed Grootstal, docent Madelon Oostwoud

Op deze dag leer je kijken, nog meer in schaal te denken en vooral hoe je aantrekkelijke schetsen kan maken. Hoe kun je, zelfs als je niet een geoefend tekenaar bent, toch snel aantrekkelijk ogende beelden produceren. We leren hoe je dit met de hand met potlood papier en viltstift kunnen doen maar Madelon laat ook zien hoe je op een tablet of met een tekenbord kan werken. De techniek is hetzelfde, de mogelijkheden natuurlijk groter.
Huiswerk: werk je ontwerp-idee uit in de vorm van schetsen. Visualiseer vrij wat je in je hoofd hebt.

Dag 3, 24-5 Locatie Landgoed Grootstal, docent Weruschca Kierkegard

Dit wordt een hele intensieve dag waarin we de beginselen leren van Illustrator en hoe je dit pakket kunt gebruiken om technische ontwerpen te maken. We zitten in een computerlokaal, allemaal achter dezelfde pc en gaan even heel schools dezelfde dingen doen zodat we zo snel mogelijk de denktrant van dit pakket te pakken hebben en daarmee kunnen werken. Je krijgt daarna een grote huiswerkopdracht mee om deze basiskennis gelijk toe te passen op je eigen ontwerp. Als je in die tussentijd vragen hebt, kun je die in onze Facebook groep gewoon met elkaar en de docenten delen, zodat je niet vastloopt.
Huiswerk: maak de eerste uitwerking van jouw ontwerp

Dag 4, 7-6Locatie Landgoed Grootstal, docent Wouter van Eck

Je hebt je ontwerp, je hebt mooie schetsen, maar hoe werk je dit nu uit naar een plantenlijst die hout snijdt? Hoe moet je denken? Denken in functie. Denken in plek. Denken in zon/schaduw, lagen, aanvullende diensten, bloesemboog, wind, water maar ook smaak speelt een rol. Wat vind jij of de eigenaar lekker of zou je eens willen proberen? De plantenwereld is enorm rijk en een dag is altijd te kort, maar wel genoeg om je te leren hoe je je vragen moet stellen en waar je op zoek kan gaan naar de antwoorden. We gaan die dag ook oefenen met bekende plantdatabases.
Huiswerk: maak je eigen plantenlijst

Dag 5, 14-6 Locatie Landgoed Grootstal, docenten Martijn Ballemans en Weruschca Kierkegard 

In deze dag komt alles bij elkaar. Iedereen heeft een ontwerp, wat schetsen van de plek en een globale plantenlijst gemaakt en presenteert die aan één ander waarbij de docenten Martijn en Weruschca zoveel mogelijk rondlopen en meeluisteren. Na de twee presentatierondes gebruiken we de middag om de feedback te verwerken en het eigen ontwerp nog aan te scherpen waar nodig.

Module Bedrijfsplan

data: 6-9, 13-9, 20-9, 27-9 en 11-10

In deze module bouwen we voort op module 1 of een eerder gevolgde jaartraining en bij voorkeur op module 2, waarin je leert hoe je een voedselbos ontwerpt en wat het beplantingsplan inhoudt. In deze module gaan we een bedrijfsplan maken voor het voedselbos. Een serieus voedselbos vraagt om serieuze investeringen en en dus een volwassen plan. De baten zullen er later dan ook zeker naar zijn maar ontstaan pas na een flinke tijd. Maar dat is niet het enige bijzondere. Een voedselbos is nieuw en lang niet alle wet- en regelgeving is hier goed op ingespeeld. We werken dus ook aan zaken als marktontwikkeling, rechtsvorm, en marketing. We werken toe naar een pitchdag, op dag 5, waar je je plan presenteert aan een aantel fondsen en andere serieuze investeerders. Als je je plan voor de familie maakt kun je die ook voor deze dag uitnodigen. Natuurlijk leren we je ook hoe je moet presenteren en pitchen.

We geven deze module op vijf bijna opeenvolgende vrijdagen. Tussen de vierde en de vijfde dag zit een pauze van 2 weken. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. E.e.a. hangt natuurlijk sterk af van de complexiteit van jouw plan.

Dag 1, 6-9 Locatie midden van het land. Docenten Frank Gorter en Marieke Karssen.

Voordat je een plan gaat maken moet je weten wat je eigenlijk wil met het voedselbos. Op deze dag werk je aan zowel je grote doel, de impact, het speelveld als aan de grote lijnen van je verdienmodel: het waarom, het hoe en de eerste aanzet van het wat. Frank en Marieke blijven de hele cursus de belangrijkste docenten waarbij Frank de grote lijn blijft bewaken en Marieke je zal helpen om zaken concreet te maken.
Huiswerk: zoek voor jouw plan en regio uit welke regels, wetten, bestemmingsplannen en subsidies er mogelijk zijn en verzamel ook zoveel mogelijk andere informatie die nodig is voor het zo goed mogelijk kunnen maken van je bedrijfsplan.

Dag 2, 13-9 Locatie midden van het land. Docenten Frank Gorter en Wouter van Eck.

In deze dag gaan we nader in op de wet- en regelgeving en de kansen die er ook zijn op dit gebied. We leren je ook meer over mogelijke rechtsvormen en gaan aan de slag met het invullen en schrijven van je bedrijfsplan. We gaan er vanuit dat iedereen deze dag een eigen laptop of tablet kan meenemen.
Huiswerk: schrijf verder aan je plan en verzamel ook beeldmateriaal om het plan mee te visualiseren.

Dag 3, 20-9 Locatie midden van het land. Docenten Marieke Karssen en Jan Hein van der Hoeven.

In deze dag gaan we begroten. Er zijn meerdere manieren om kosten en baten te formuleren. We reiken deze manieren aan en jij kan er uit kiezen en vervolgens mee aan de slag gaan. We bekijken de begroting niet alleen vanuit kosten en baten maar ook vanuit impact, CO2 opslag en kijken kritisch -als het ware al als een investeerder- met je mee.
Huiswerk: maak je bedrijfsplan en begroting af en deel hem met de groep en de docenten.

Dag 4, 27-9 Locatie midden van het land. Docenten Frank Gorter en Marieke Karssen

Op deze dag presenteer je je plan aan een medecursist terwijl de docenten zoveel mogelijk overal meekijken en luisteren.  In de middag verwerk je de feedback en werk je verder aan een poster en een pitch(filmpje). Filmpjes en bedrijfsplannen kun je als je wil ook na dag 4 nog delen met de groep en verder finetunen.
Huiswerk: maak je plan helemaal af.

Dag 5, 11-10, Locatie midden van het land. pitchdag voor een mooi gezelschap echte investeerders, je medecursisten en wellicht ook jouw stakeholders.

Deze dag is de afsluiting van het hele voedselboscursuspakket van dit jaar. We zorgen dat een aantal serieuze investeringspartners aanwezig is om jouw plannen aan te horen en hopelijk verder te brengen. Jij kan jouw familie of stakeholders uitnodigen en ook alle cursisten van alle afgelopen jaren en dit jaar zijn welkom om deze presentaties bij te wonen en er van te leren.

Samenvattend en investering

De kosten bedragen € 150,- per cursusdag. Per module dus € 750,-. Dit is inclusief biologische en vegetarische lunch, koffie/thee en een welgevulde cursusmap vol aanvullende informatie. Ook krijg je tijdens en na de cursus toegang tot een google drive vol materialen, en toegang tot de cursisten Facebook groep waarin je onder elkaar makkelijk vragen kan stellen en cursisten van vorige jaargangen kunt ontmoeten. Als alle drie de modules samen worden afgenomen bieden we deze aan met een korting van € 300,-.  Als je voor twee modules kiest krijg je een korting van € 150,-. Alle hier genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

We leveren deze cursus volgens onze leveringsvoorwaarden. Deze zijn eenvoudig en helder, dus lees die gerust even door.

Neem, als je het bedrag van de cursus niet in één keer kunt voldoen, of bij een organisatie werkt die met facturering werkt gerust even contact met ons op.

Deze cursus wordt georganiseerd door:

The Plant

The Plant

Landgoed Welna

Landgoed Welna

Extra informatie

Modules

Algemeen, Ontwerp, Bedrijfsplan, Algemeen en Ontwerp, Algemeen en Bedrijfsplan, Ontwerp en Bedrijfsplan, Volledige cursuspakket

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.