Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket

 750,00 excl. BTW/VAT

Uitverkocht

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de derde jaargang de training Voedsel uit het bos. Dit jaar bieden we deze training modulair aan en gaan we op twee punten veel meer de diepte in.  De modules zijn  algemeen, ontwerp en bedrijfsplan.

De modules algemeen en ontwerp hebben al plaatsgevonden. Je kunt je alleen nog inschrijven voor bedrijfsplan.

Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Door het jaar heen bieden we al onze cursisten ook exclusieve mini-modules aan die nog meer kennisverdieping bieden en kunnen cursisten en docenten elkaar online ontmoeten in onze besloten Facebook groep.

Het is mogelijk om losse modules, twee van de drie of aan alledrie de modules mee te doen.

Iedere module kan maximaal 20 cursisten bevatten. Dus schrijf je snel in. 

Lees meer over het achterliggend concept voor de module bedrijfplan.

Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

Drie intensieve modules, gericht op mensen die serieus aan de slag willen met voedselbossen

Module Bedrijfsplan

data: 6-9, 13-9, 20-9, 27-9 en 11-10. Locaties: Voedselbos Ketelbroek, Landgoed Grootstal en Landgoed Roggebotstaete

In deze module bouwen we voort op module 1 of een eerder gevolgde jaartraining en bij voorkeur op module 2, waarin je leert hoe je een voedselbos ontwerpt en wat het beplantingsplan inhoudt. In deze module gaan we een bedrijfsplan maken voor het voedselbos. Een serieus voedselbos vraagt om serieuze investeringen en en dus een volwassen plan. De baten zullen er later dan ook zeker naar zijn maar ontstaan pas na een flinke tijd. Maar dat is niet het enige bijzondere. Een voedselbos is nieuw en lang niet alle wet- en regelgeving is hier goed op ingespeeld. We werken dus ook aan zaken als marktontwikkeling, rechtsvorm, en marketing. We werken toe naar een pitchdag, op dag 5, waar je je plan presenteert aan een kritische jury bestaande uit mensen die jouw plan ook echt verder kunnen helpen brengen. Als je je plan voor de familie of specifieke investeerder maakt kun je die ook voor deze dag uitnodigen. Natuurlijk leren we je ook hoe je moet presenteren en pitchen.

We geven deze module op vijf bijna opeenvolgende vrijdagen. Tussen de vierde en de vijfde dag zit een pauze van 2 weken. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. E.e.a. hangt natuurlijk sterk af van de complexiteit van jouw plan.

Dag 1, 6-9 Locatie De Horst bij Groesbeek/voedselbos Ketelbroek. Docent Wouter van Eck

Deze dag gaat over de kaders waarbinnen je je plan maakt en over het leren nadenken over specifieke voedselbosopbrengsten of oogsten en dat tegelijkertijd ook in tijd durven loslaten. Voor diegenen die module 1 ook hebben gevolgd: het voedselbos in de vroege herfst laat pas goed zien welke oogsten er mogelijk zijn. Wouter deelt zijn omvangrijke kennis over relevante wet- en regelgeving en zijn eigen bedrijfsmodel-ervaringen met de voedselbossen Ketelbroek en Schijndel.
Huiswerk: zoek voor jouw plan en regio uit welke regels, wetten, bestemmingsplannen en subsidies er mogelijk zijn en verzamel ook zoveel mogelijk andere informatie die nodig is voor het zo goed mogelijk kunnen maken van je bedrijfsplan.

Dag 2, 13-9 Locatie Landgoed Grootstal, Landgoedlab, docent Marieke Karssen

Het lijkt misschien saai, maar als je niet weet wat iets kost, weet je ook niet wanneer je wat gaat verdienen. Op deze dag leer je, aan de hand van een aantal vooraf uitgereikte modellen, hoe je moet begroten voor een voedselbos. We maken gebruik van de vier thema’s die je op voedseluithetbos.nl kunt vinden, maar je mag hier ook van afwijken. Als je maar systematisch toewerkt naar een enigzins realistische kostenbegroting. Vanaf deze dag is het zinvol als je je eigen laptop meeneemt. Neem, als je die niet hebt, even contact met ons op. Wij kunnen helpen.

Dag 3, 20-9 Locatie Roggebotstaete, docenten Marieke Karssen en Hugo van der Spek

Vrijwel ieder voedselbos ontstaat vanuit inspiratie, een hoger doel. Maar, om het bos daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen moet je ook leren denken in concrete projecten. Marieke neemt je in de morgen mee in het verschil tussen die twee en in de kracht van de combinatie. Hugo van der Spek, een zeer ervaren crowdfunding campaigner (o.a. Peerby) komt ‘s middags om je te leren hoe je gebaseerd op deze twee kerngegevens een crowdfundcampagne opzet. Zelfs al zou je dat in jouw plan niet letterlijk doen, de te nemen stappen zijn zinvol voor ieder plan. En het mooie van crowdfunding is dat je tegelijkertijd bouwt aan je vrijwilligersgroep, je marketing en je klantengroep.

Dag 4, 27-9 Locatie Landgoed Grootstal, het Paviljoen, Docenten Frank Gorter en Marieke Karssen

Op deze dag ga je werken aan je plan. Frank en Marieke kunnen je bij alles waar je nog mee zit persoonlijk helpen. Ook nemen we een camera mee zodat je je pitch kan oefenen en terugzien. Filmpjes en bedrijfsplannen kun je als je wil ook na dag 4 nog delen met de groep en verder finetunen.
Huiswerk: maak je plan helemaal af. Je hebt er nog twee weken voor.

Dag 5, 11-10, Locatie Roggebotstaete. pitchdag voor kritische jury, je medecursisten en wellicht ook jouw stakeholders.

Deze dag is de afsluiting van het hele voedselboscursuspakket van dit jaar. We zorgen voor een kritische jury die direct zinvolle feedback zal geven op jouw plannen en je na afloop wellicht kan helpen om je plan verder te brengen. Jij kan jouw familie of stakeholders uitnodigen en ook alle cursisten van alle afgelopen jaren en dit jaar zijn welkom om deze presentaties bij te wonen, er hulp aan te bieden en er natuurlijk van te leren. Dagvoorzitter is Lennard Duijvestijn, voormalig landmeester en conceptontwikkelaar van landgoed Roggebotstaete.

De jury is:

  • Investment manager Rob van Eijk van het Nationaal Groenfonds
  • Crowdfundexpert Hugo van der Spek van Downsideup
  • Startup Investor Vincent Boogaart van Pymwymic
  • Senior onderzoeker bij de WUR en onderzoekspartner van de Green Deal Voedselbossen Jeroen Kruijt
  • En directeur van de Triodos Foundation, Ted van den Bergh.

Samenvattend en investering

De kosten bedragen € 150,- per cursusdag. Per module dus € 750,-. Dit is inclusief biologische en vegetarische lunch, koffie/thee en een welgevulde cursusmap vol aanvullende informatie. Ook krijg je tijdens en na de cursus toegang tot een google drive vol materialen, en toegang tot de cursisten Facebook groep waarin je onder elkaar makkelijk vragen kan stellen en cursisten van vorige jaargangen kunt ontmoeten. Als alle drie de modules samen worden afgenomen bieden we deze aan met een korting van € 300,-.  Als je voor twee modules kiest krijg je een korting van € 150,-. Alle hier genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

We leveren deze cursus volgens onze leveringsvoorwaarden. Deze zijn eenvoudig en helder, dus lees die gerust even door.

Neem, als je het bedrag van de cursus niet in één keer kunt voldoen, of bij een organisatie werkt die met facturering werkt gerust even contact met ons op.

Deze cursus wordt georganiseerd door:

The Plant

The Plant

Landgoed Welna

Landgoed Welna

Extra informatie

Modules

Algemeen, Ontwerp, Bedrijfsplan, Algemeen en Ontwerp, Algemeen en Bedrijfsplan, Ontwerp en Bedrijfsplan, Volledige cursuspakket

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Haal voedsel uit het bos modulair cursuspakket” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.