Leer boeren zonder land

 822,31 excl. BTW/VAT

Stel: je wilt dolgraag boer worden, het is je allergrootste droom. Maar een droom die je al jaren in een hoekje hebt weggestopt, omdat je denkt dat het toch niet haalbaar is. Els Hegger en Stefan Hanstede stonden precies voor dit probleem. Totdat ze tegen elkaar zeiden: maar waarom land willen bezitten als het eigenlijk om het gebruik van het land gaat? En zo is de Mobiele Gaard ontstaan: enerzijds een klassiek gemengd boerenbedrijf, anderzijds een uiterst moderne en sociale onderneming.

In de cursus leer je alles wat je moet weten om dit type nieuwe boer te kunnen worden. Hierna, maar misschien al tijdens de cursus kun ook jij aan de slag.

Categorie:

Beschrijving

In deze cursus nemen Els en Stefan jou mee op avontuur. Je leert hoe je aan land kunt komen. Hoe je overzicht houdt over je werk en de versnipperde stukjes land. Hoe je verstoord en uitgeput land op een natuurlijke manier weer opbouwt. Hoe je groente- en fruitteelt kunt combineren met het houden van dieren. Welke afspraken je met landeigenaren maakt. Maar ook hoe je klanten vindt en bindt, de administratie voert, een rechtsvorm kiest en daadwerkelijk een inkomen verdient. Dat laatste is van essentieel belang, want ook als je vanuit passie en idealisme boer wordt, moet je er uiteindelijk wel je rekeningen van kunnen betalen. Ook op de lange termijn. En tot slot: hoe je bestaanszekerheid voor jezelf inbouwt zonder het bezitten van land en gebouwen (hierbij gaat veel aandacht uit naar mobiliteit en modulariteit). Kortom, je leert hoe je het gemengde boerenbedrijf van vroeger, in een modern landloos jasje, kunt toepassen.

De cursus bestaat uit 10 dagen, verdeeld over het seizoen. Iedere cursusdag begint om 10 uur met theorie. Daarna gaan we snel naar buiten om de theorie vooral te vertalen naar de praktijk. Je moet het wel gaan doen! Omdat wij op zoveel verschillende locaties aan het werk zijn, hebben we iedere cursusdag in feite een excursie naar een andere plek. Rond 17 uur zijn we klaar. De cursus vindt plaats in Lochem en omgeving; op de verschillende locaties van De Mobiele Gaard. De cursus is bedoeld voor iedereen die wil leren hoe je kunt boeren zonder land en zonder grote investeringen. Je hoeft geen speciale voorkennis of ervaring te hebben, wel enthousiasme voor en interesse in boeren op een vernieuwende manier!

Aan het einde van de cursus heb je een plan van aanpak ontwikkeld om jouw eigen droom te realiseren.

Investering

10 dagen cursus kosten € 995,- . Dit is inclusief BTW en alle materialen en natuurlijk een heerlijke lunch met producten van de boerderij en koffie/thee.

We leveren deze cursus volgens onze leveringsvoorwaarden. Deze zijn eenvoudig en helder, dus lees die gerust even door.

Let op: De groep kan maximaal 20 personen groot zijn. 

Neem in geval van bedrijfsdeelname en de wens om via factuur en/of in delen te betalen gerust even contact met ons op.

Inhoud

Dag 1: Welkom!
Na een korte introductie van De Mobiele Gaard, vertellen jullie over je verwachtingen en wensen van de cursus. Daarna houden we een excursie naar de verschillende plekken van de Mobiele Gaard.

Dag 2: De sociale kant!
We onderzoeken de sociale kant van de boerderij. Dit vormt de basis voor jouw plan van aanpak. Jouw plan van aanpak vormt de rode draad binnen deze cursus. Met de sociale kant van de boerderij bedoelen wij de relaties die je aangaat met de landeigenaren, de samenwerkingen die ontstaan en natuurlijk de klanten aan wie je de producten verkoopt. Het sociale netwerk staat centraal in het model van de Mobiele Gaard, de uitwisseling van kennis en diensten is de kracht van onze manier van boeren. Maar dat gaat niet altijd van harte… we nemen je mee op reis.

Dag 3: Bomen en vaste planten
Hoe kunnen we gebruik maken van voedselbossen, agroforestry, en voedsellandschappen in de boerderij? Wat is de rol van een uitgekiende bloesemboog? En welke rol spelen de landeigenaren hier dan bij? Als je geen jarenlange zekerheid hebt of je land kunt gebruiken, maar je wilt wel het land inrichten voor de toekomst, kom je aardig wat vragen en obstakels tegen. Hoe pak je dat nu precies aan?

Dag 4 en 5: Tuinderij
Een tuinderij ontwerpen als onderdeel van een gemengd boeren bedrijf. Hoe komt de tuin er uit te zien als je rekening houdt met:

  • bodemkwaliteit;
  • water, wind en zon;
  • oppervlakte;
  • infrastructuur; en
  • verkeersruimtes.

Maar we gaan het ook hebben over de zin en onzin van onkruidbestrijding, plaagbestrijding en oogsten en oogstverwerking. En dit alles op een mobiele en modulaire leest geschoeid!

Dag 6: Dieren en diersystemen
Vandaag staat het dier centraal. Dieren spelen een belangrijke rol op een gemengd boerenbedrijf. Kippen, koeien en varkens (en andere dieren) hebben elk hun specifieke gedrag en nuttige mogelijkheden. Voor welke dieren kies je? Welke oogst wil je van de dieren en hoe maak je de kringloop op je eigen bedrijf rond met behulp van deze dieren?

Dag 7: Totaalsystemen
Deze dag integreren we de resultaten van de voorgaande dagen. We ontwerpen één robuust en werkend systeem van bomen en vaste planten, een tuinderij en dieren. Uiteraard is ook hier een duidelijk aandachtspunt: mobiliteit en modulariteit.

Dag 8: Klanten vinden en binden
Voorwaarde voor een robuust en duurzaam boerenbedrijf in onze maatschappij is geld verdienen. Daar gaat het vandaag om. Waar zitten jouw klanten? En hoe bereik je die? Het opzetten van je eigen korte ketens en welke verdienmodellen daarbij passen. Maar ook over kostenreductie en administratie.

Dag 9: Inspiratiedag
Deze dag gaan we op excursie om nieuwe inspiratie op te doen.

Dag 10: Plan van aanpak
Vandaag zijn alle plannen af en worden deze aan elkaar gepresenteerd. We geven elkaar tips, adviezen en vervolmaken zo allemaal ons plan van aanpak.

Lees verder in het het op zaterdag 1-12 verschenen interview in het AD met Els en Stefan of het op 27-12 verschenen artikel in de Volkskrant over deze manier van boeren.

De cursus start in september, en vindt globaal iedere maand op een vrijdag plaats. Rondom de kerst is er een iets langere pauze. Data worden binnenkort bekend gemaakt.

locaties waar de Mobiele Gaard boert.

Deze cursus wordt georganiseerd door:

The Plant

The Plant

De Mobiele Gaard

De Mobiele Gaard

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Leer boeren zonder land” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.