Hoe ontwikkel je een voedselbos?

Voedselbossen zijn hip. Het idee is catchy, en overal worden ze gestart. Maar, er zijn nog maar weinig mensen die echt snappen hoe je ze moet realiseren en veel te veel mensen zijn ermee bezig zonder te beseffen hoe weinig ze er eigenlijk van af weten.

Als jij bezig bent met het starten of beheren van een voedselbos en je wil je kennis bijspijkeren, dan is de modulaire cursus Voedsel uit het bos interessant voor jou.  Als je de hele cursus volgt ga je een jaar lang heel intensief aan het werk met alle aspecten van het concept, het ontwerp en de businesscase voor jouw voedselbos. Als je zelf geen land en/of plan hebt kun je de cursus natuurlijk ook volgen, maar als je het wel hebt is deze cursus de manier om vage gedachtes uit te werken tot een concreet plan van aanpak.

Als je de basis al hebt, maar bijvoorbeeld alleen door wil leren over het ontwerpen van een voedselbos of een goed bedrijfsplan wil leren maken, dan kan dat natuurlijk ook. De docenten zijn Wouter van Eck, Fransjan de Waard, Evelyn Derksen, Martijn Ballemans, Frank Gorter, Madelon Oostwoud, Weruschca Kierkegard, Hugo van der Spek en Marieke Karssen.

Voedsel uit het bos

Module algemeen

Maart en april 2020
5 dagen in 6 weken

In deze module bezoek je niet alleen voedselbos Ketelbroek 2 keer, maar ook nog 3 andere voedselboslocaties. Aan het eind weet je wat een voedselbos is, en ook wat het niet is. Je leert bijvoorbeeld over de zeven lagen, de bloesemboog, de rol van wind, klimaatzones etc etc en krijgt ook al een doorkijkje naar ontwerp- en begrotingsvraagstukken.

LEES MEER
Voedsel uit het bos

Module ontwerp

Mei en juni 2020
5 dagen in 6 weken

Als je al weet wat een voedselbos is, en echt aan de slag wil als ontwerper van voedselbossen of jouw plan ook echt zelf wil uitontwerpen, dan is deze module voor jou. Je leert denken vanuit de mogelijkheden van het land en de wensen van de klant, je leert schetsen, beplantingsplannen maken, maakt kennis met Illustrator en aan het eind heb je je een ontwerp staan.

LEES MEER
Voedsel uit het bos

Module bedrijfsplan

September en oktober 2020
5 dagen in 6 weken met fantastische slotdag

Als je de basiskennis over een voedselbos hebt, kun je verder met het maken van een begroting en een bedrijfsplan. Ook in deze module ga je zelf aan het werk met jouw plan en begeleiden de docenten jou hierin. Aan het eind kun jij een op alle fronten gefundeerde presentatie geven aan een jury die klaar staat om jouw voedselbos echt verder te helpen brengen. Mis deze kans niet.

LEES MEER

Ervaringen van cursisten

Zeer inspirerend met een duidelijk doel voor ogen; een pitch geven aan een jury en andere belangstellenden. Ik raad deze cursus van harte aan!

Heleen Eshuis, In het wild

De pitches aan het eind van de serie maken dat de voorbereiding scherper wordt. Heel zinvol. Daarnaast draagt de laatste bijeenkomst bij aan de uitbreiding van het netwerk.

Joke Feenstra, Groeien op Grootstal