De natuur gaat door, de land- en bosbouw moet anders, en daarom gaat de cursus voedselbossen van The Plant ook door

Voedselbossen zijn hip. Het idee is catchy, en overal worden ze gestart. Maar, er zijn nog maar weinig mensen die echt snappen hoe je ze moet realiseren en veel te veel mensen zijn ermee bezig zonder te beseffen hoe weinig ze er eigenlijk van af weten. En, als je er te weinig van weet is de kans op teleurstelling groot.

Daarom ontwikkelden wij onze modulaire cursus voedselbossen. Het is juist nu belangrijk dat zoveel mogelijk mensen echt goede informatie krijgen over deze nieuwe vorm van land- en bosbouw. Daarom hebben we besloten om in deze coronatijd versneld door te schakelen naar digitale lesmethodes die zo min mogelijk onderdoen voor de live ervaring èn het extra voordeel hebben dat je alles later, op je eigen gemak, nog eens rustig na kan kijken. Want dat is natuurlijk de meerwaarde van informatieoverdracht via het digitale medium.

De eerste module loopt, en daar kun je je niet meer voor inschrijven. De tweede module, waarin je je voedselbos leert ontwerpen, start in mei. Daar zijn nog plaatsen beschikbaar. Ook hier zoeken we naar methodes om de live ervaring toch zo goed mogelijk te krijgen en de digitale ervaring zo interactief mogelijk te maken.

Dus,  als jij bezig bent met het starten of beheren van een voedselbos, de basiskennis al eerder hebt opgedaan in een jaartraining of de module algemeen, en samen met ons wil werken aan  het ontwerp en de businesscase voor jouw voedselbos, dan is deze cursus voor jou. Als je zelf geen land en/of plan hebt kun je de cursus natuurlijk ook volgen, maar dan werk je aan een fictief ontwerp. Wij kunnen daarbij helpen.

De docenten voor modules 2 en 3 zijn Wouter van Eck, Martijn Ballemans, Frank Gorter, Madelon Oostwoud, Weruschca Kierkegard, Hugo van der Spek, Vincent Bogaart en Marieke Karssen.

Voedsel uit het bos

Module algemeen

Maart en april 2020
5 dagen in 6 weken

In deze module bezoek je niet alleen voedselbos Ketelbroek 2 keer, maar ook nog 3 andere voedselboslocaties. Aan het eind weet je wat een voedselbos is, en ook wat het niet is. Je leert bijvoorbeeld over de zeven lagen, de bloesemboog, de rol van wind, klimaatzones etc etc en krijgt ook al een doorkijkje naar ontwerp- en begrotingsvraagstukken.

Voedsel uit het bos

Module ontwerp

Mei en juni 2020
5 dagen in 6 weken

Als je al weet wat een voedselbos is, en echt aan de slag wil als ontwerper van voedselbossen of jouw plan ook echt zelf wil uitontwerpen, dan is deze module voor jou. Je leert denken vanuit de mogelijkheden van het land en de wensen van de klant, je leert schetsen, beplantingsplannen maken, maakt kennis met Illustrator en aan het eind heb je je een ontwerp staan.

LEES MEER
Voedsel uit het bos

Module bedrijfsplan

September en oktober 2020
5 dagen in 6 weken met fantastische slotdag

Als je de basiskennis over een voedselbos hebt, kun je verder met het maken van een begroting en een bedrijfsplan. Ook in deze module ga je zelf aan het werk met jouw plan en begeleiden de docenten jou hierin. Aan het eind kun jij een op alle fronten gefundeerde presentatie geven aan een jury die klaar staat om jouw voedselbos echt verder te helpen brengen. Mis deze kans niet.

LEES MEER

Ervaringen van cursisten

Zeer inspirerend met een duidelijk doel voor ogen; een pitch geven aan een jury en andere belangstellenden. Ik raad deze cursus van harte aan!

Heleen Eshuis, In het wild

De pitches aan het eind van de serie maken dat de voorbereiding scherper wordt. Heel zinvol. Daarnaast draagt de laatste bijeenkomst bij aan de uitbreiding van het netwerk.

Joke Feenstra, Groeien op Grootstal