De discussie over geld

Telkens weer kom ik het tegen: dat geld ingewikkeld is, als vergif werkt, dingen kapot maakt, ‘fout’is, dat mensen zich ervoor schamen… Eigenlijk allemaal onzin want het is niet geld dat dat doet. Het is/zijn de waardes die wij aan geld geven. Geld is neutraal. Geld is a-moreel, niet fout of immoreel. Geld doet van zichzelf niks. Geld is een ruilmiddel. Wij geven er de waarde aan.

Tenminste, zo denk ik er over. En ik vind het belangrijk om hierover te discussiƫren omdat deze discussie juist in de wereld waar we de wereld groener willen maken op een veel te ondergrondse en in mijn ogen onzuivere manier wordt gevoerd.

Als je mee wil doen met deze discussie, zet je naam en e-mailadres in het commentaarveld onder deze pagina. Dan organiseren we na de zomervakantie een online webinar/meeting/zoom ding (de vorm zien we daarna wel) om hier samen verder over te denken. Niet puur om de moraal en om vanalles te vinden, maar om een daadwerkelijke impasse te doorbreken die de groei van groen denken in de wereld tegenhoudt. Geld is een op zich neutraal middel. Maar nu werkt het te vaak als een beladen begrip dat tegenhoudt in plaats van vooruit helpt.

Waar het om gaat, en dat is mijn stelling, is dat we zoveel geld richting het herstellen van deze planeet en het echt vergroenen van de landbouw moeten zien te kanaliseren dat echte mensen er ook een echt bestaan mee kunnen opbouwen. Want anders blijven we klungelen in de hobbysfeer. Dit zeg ik vooral omdat ik denk dat we haast hebben. Als we met permacultuur en agro-ecologie deze wereld werkelijk groener willen maken, moet er zo ongelofelijk veel gebeuren, zoveel ontzettend veel kennis worden verspreid, zo ongelofelijk veel projecten opgepakt en land worden bewerkt. Dat kan alleen als veel meer mensen er ook echt hun boterham mee kunnen verdienen en niet de helft van hun tijd bezig zijn om rond te komen omdat ze ‘ook’ nog geld moeten verdienen.

Marieke Karssen
Oprichter van The Plant

Door |2017-07-14T07:52:55+00:00juli 14th, 2017|agro ecologie, verdienen en financieren|4 Reacties

Over de auteur:

#green #food #ecosystems #neweconomy. https://theplant.nl & https://foodvalue.nl

4 Comments

 1. arjen stolk 23 augustus 2017 om 13:42 - Antwoorden

  hallo marieke,

  zou graag willen meedenken over ‘geld’, en hoe je dat in kan zetten om meer mensen kansen te geven.
  ken je trouwens de organisatie ‘terre de liens’? (https://terredeliens.org/)
  er is ook een video waarin de oprichter sjoerd wartena vertelt over de geschiedenis en opzet (https://vimeo.com/111000979)

  groeten, arjen

  • Marieke Karssen 24 augustus 2017 om 07:53 - Antwoorden

   Beste Arjen
   Nee, ik kende dit niet, maar vind het een geweldig concept. Dit is precies hoe ik ook denk: heel praktisch, bouwend op wat klopt in het huidige systeem en echte inkomens biedend voor echte mensen en daarmee een gezond nieuw systeem gewoon gaan opbouwen. Niet wachten, niet eindeloos vanalles vinden, maar doen. Ik ken trouwens wel de filmer die dit interview heeft opgenomen, Joris van de kamp. Ik ga dit concept zeker verder promoten in mijn netwerk. Dank.

 2. Marc Siepman 19 februari 2018 om 20:58 - Antwoorden

  Allereerst is het noodzakelijk dat je onderscheid maakt tussen geld en economie, Economie heeft intrinsiek niets met geld te maken. Het is gewoon huishoudkunde. Het is pas een probleem als je geldschepping bij (private) banken legt die er rente over mogen heffen dat het een probleem begint te worden, zie: https://marcsiepman.nl/man-witte-hoed/ voor een parabel van Bernard Litaer.

  Maar het probleem beperkt zich daar niet toe. We hebben geprobeerd onze visie in een artikel samen te vatten, maar er zijn boeken over vol te schrijven. Van schaarste naar overvloed: https://marcsiepman.nl/schaarste-overvloed/

  • Marieke Karssen 20 februari 2018 om 11:36 - Antwoorden

   Dank je wel Marc voor je visie op geld, economie en de banken.
   Ben het helemaal met je eens dat het rentedragend bankensyteem een alles verziekend probleem is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.