Het werk is en wordt gedaan

Daniel Halsey was in Nederland. Twee weken lang hebben 15 studenten van een heel verschillende achtergrond twee volle weken uit hun leven gehakt en keihard gewerkt om het denken en doen van Daniel Halsey te leren.

Iedereen bracht zijn eigen achtergrond  en ervaringen en vaak hoge verwachtingen mee. Sommige mensen wilden vooral over grote ecosysteem restauratieprojecten leren, anderen vonden het nu al te hard gaan. Er waren mensen die gelijk met de computer wilden werken en anderen kregen al jeuk toen ze er een zagen. En zo was er ook een flinke scheiding tussen de groep die niet genoeg kregen van Daniels informatie en anderen die veel meer wilden leren door te doen. Maar achter deze verschillen groeide langzaam maar zeker heel veel nieuwe kennis. En, ging ik me ook meer en meer realiseren dat dit er misschien wel gewoon bij hoort. Dat het niet om een fout van iemand ging, maar om de werkelijkheid van dit werk. Het is nieuw. Er zijn nog geen gebaande verwachtingspaden, dus natuurlijk leest iedereen de aankondiging anders. En landschappen worden nog nauwelijks vanuit natuurlijke principes en de wensen van alle bewoners opgebouwd, dus het soort kennis wat je daarvoor nodig hebt is ook nog in ontwikkeling.

Nu, op de laatste dag, als ik dit zit te schrijven, zie ik de ene na de andere prachtige presentatie voorbijkomen. En dan besef ik dus dat de belangrijkste belofte van de uitnodiging voor deze cursus is ingelost. Aan het eind kun je inderdaad landschappen ontwerpen zoals Daniel het doet en kan. Natuurlijk moet iedereen nog meters maken, maar de noodzakelijke kennis is overgedragen en vanaf nu kunnen we in Nederland elkaar versterken en deze kennis doorontwikkelen naar de behoeftes en mogelijkheden van Nederlandse landschappen.

Ecosystem Restoration Camps Meetup

Zodra we wisten dat we zoveel cursisten hadden dat Daniel Halsey een ticket kon boeken, hebben we samen met Ecosystem Restoration Camps, Renew en de Boerengroep twee aanvullende, gratis of voor bijna niets toegankelijke events georganiseerd. Op de zaterdag tussen de eerste en tweede week vertelde Daniel tijdens de ERC meetup over het proces van het ontwerp van het Altiplano camp in Murcia Spanje. Het leuke was dat er twee mensen aanwezig waren die net terugkwamen uit het kamp en verse foto’s konden laten zien. Daniel’s presentatie van bijna twee uur kun je hieronder terugzien.

Geplaatst door Ecosystem Restoration Camps op Zaterdag 10 november 2018

Masterclass met Boerengroep en WUR

Op donderdag 15 november hield Daniel Halsey een masterclass in het grote auditorium in het Forum gebouw in Wageningen University, (WUR). Er waren rond de 200 bezoekers, een mooie mix van verschillende netwerken en de avond werd geopend door niemand minder dan John Liu.

Daniel gaf een algemene introductie van zijn werk. Na de pauze reageerde hij op drie cases.  De Heideboerderij, Camp Altiplano en een case van een student die overweegt om met een groep 500 hectare grond te kopen in Colorado.

The masterclass presentation of Daniel Halsey

The presentation of the three cases from the second part of the masterclass

The first half of the masterclass with Daniel Halsey

Geplaatst door The Plant op Donderdag 15 november 2018

Voor de pauze

Second half of masterclass with Daniel Halsey

Geplaatst door The Plant op Donderdag 15 november 2018

Cases na de pauze