nieuwsitem –  11 oktober 2017

Dé lokale keten. Die bestaat niet. Of toch wel? Iedereen denkt er anders over, dat is één van de zekere uitkomsten van de kick off sessie van Food Value op 11 september jongsleden en veel ondernemers willen graag aan de zwakke schakels werken. Ook dat werd gedurende deze inspirerende middag steeds duidelijker.

Hoe breng je vertrouwen als waarde (terug) in de voedselketen?

markt

Wat is Food Value?

Food Value is software (in ontwikkeling) waarmee een lokale keten zichzelf en het onderlinge vertrouwen kan organiseren op een manier die de groep of keten zelf wil. Alle partners in die keten zijn professionals/makers en gelijkwaardig omdat ze een gezamenlijk belang hebben: mooie producten van een eerlijke, lokale en duurzame herkomst zo kostenefficiënt mogelijk bij een gemotiveerde klantengroep te krijgen. En dit zonder dat de betrokken ondernemers zelf het contact met de kwaliteit hun producten verliezen omdat ze gedwongen worden om puur op schaal en marge te gaan werken.

Wat maakt vertrouwen revolutionair?

Marieke loopt al jaren met het idee in haar hoofd rond. De kerngedachte is vanuit de huidige economische context gezien, best revolutionair, maar tegelijkertijd is de basisgedachte ook simpel en reëel en dus uitvoerbaar. Het revolutionaire zit hem erin dat Marieke stelt dat de voedselketen een keten van vertrouwen zou moeten zijn. De consument moet de boer en de visser (de primaire producenten), maar ook de bakker en de slager (de verrijkers) weer leren kennen en vertrouwen. En de boeren moeten weer leren produceren op een manier die de aarde voedt in plaats van uitput. De winkels en horeca die producten inkopen moeten dat verhaal kunnen doorgeven, zodat de consument weet waar zijn voedsel vandaan komt en wie het heeft gemaakt en waarom een duurzaam voedseltraject belangrijk is. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar zo is de voedselketen op dit moment allesbehalve georganiseerd. De primaire producten zijn feitelijk niks waard, land is belachelijk duur, transport puur op schaal en efficiëntie gericht en de winkel-inkoopmacht wordt steeds groter ten koste van de rest van de keten. Een keten van wantrouwen dus met veel slachtoffers. Niet alleen de primaire producent, maar ook de gezondheid van planeet en consument zijn de dupe van de huidige voedselketensystematiek.

Food Value geeft vorm aan vertrouwen

Food Value is software waarmee een duurzame voedselketen niet meer een individueel probleem is,  maar een een gezamenlijke systeemuitdaging. In Food Value breng  je een groep ondernemers bij elkaar die samen een keten vormen. Bijvoorbeeld boeren, productverrijkers (slagers, bierbrouwers, bakkers etc), horeca, winkels en transporteurs die actief zijn rondom een stad of regio. Deze groep krijgt een eigen homepage en inrichting van het pakket en gaat samen de meest efficiënte vorm van transport en prijsbepaling vastleggen. Als deze groep daarin slaagt op een manier waarop alle partijen een gezond inkomen kunnen verdienen ontstaat er alleen maar winst:

  1. De groep leert inhoudelijk steeds meer van elkaar en kan dat verhaal ook steeds beter doorgeven aan de klant die op die manier ook deel wordt van de keten.
  2. De groep leert ook qua logistiek steeds van elkaars wensen en problemen zodat dat niet alleen het probleem van de transporteur is.
  3. En de groep leert beseffen dat iedereen een waardevolle schakel in het geheel is en een inkomen nodig heeft.
  4. En zo maakt de tool een efficiëntie-slag mogelijk zonder dat de individuele ondernemers per se grootschalig moeten gaan werken.
  5. En zal iedere ondernemer erbij gebaat zijn om binnen de groep te blijven en de groep te versterken want de som is in dit geval meer dan de delen.

Waar staan we nu?

Food Value wordt ontwikkeld door The Plant, de groene netwerkonderneming opgericht door Marieke Karssen. Het eerste gedeelte is zelf gefinancierd. In de tweede ontwikkelfase test The Plant de ontwikkeling met een groep echte ondernemers uit een echte lokale keten, namelijk de keten rondom Arnhem en Nijmegen. Deze fase wordt mogelijk gemaakt door een POP3 innovatiesubsidie. Deze ondernemers hebben nu drie testrondes doorlopen en worden ook individueel bevraagd. Op 15 januari wordt de eerste afgeronde versie van Food Value aan een grotere groep ondernemers, overheden en andere belangstellenden gepresenteerd. Als je daar bij wil zijn, neem dan even contact op.

Het project, en een succesvolle implementatie van Food Value omvat dus veel meer dan alleen software. Software is slecht dienend in een traject om tot een keten van vertrouwen te komen in plaats van wantrouwen. En hoe je samen gaat handelen om werkelijk een duurzamere, gezondere lokalere voedselketen te laten ontstaan.Feitelijk leren we, nu, al doende, en software bouwende, hoe we dát moeten doen.

Meer informatie

Als je wil weten hoe het project zelf in elkaar zit, lees dan verder op de projectpagina.

Onze projecten

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de...

Bekijk project
4 returns

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community....

Bekijk project
green deal voedselbossen

De green deal Voedselbossen verbindt pioniers en overheden

Dit unieke netwerk van voedselbospioniers, onderwijsinstellingen, provincies, ministeries en adviesorganen had een dik jaar na de start nog steeds...

Bekijk project

Europese interieurbeplanters vormen een inspirerend netwerk

Interieurbeplanting is een vrij specifiek, en dus zeldzaam vak. Nederland heeft rond de 30 bedrijven die zich echt toeleggen...

Bekijk project
markt

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even...

Bekijk project
ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk...

Bekijk project
Into Green

Into Green inspireert eerst en kopt dan in met bewijs

Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar in 2013 had vrijwel niemand levende kamerplanten in huis en op...

Bekijk project