project –  25 februari 2021 – geschreven door:Marieke Karssen

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community. Het team van the Plant aan steeds meer tools, onzichtbare flow, en verhalen verpakt in software.

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

4 returns

de 4 returns aanpak zo breed mogelijk bekend maken

Commonland is binnen de wereld van ecoysteemherstel een begrip. Oprichter Willem Ferwerda heeft namelijk een methode ontwikkeld waarmee op grootschalig niveau gedegradeerde landschappen kunnen worden hersteld.

Een methode die, heel belangrijk, herkend en begrepen wordt door zowel boeren, ecosysteemherseldeskundigen als door financiers en business developers. De methode draait om 4 returns/opbrengsten en 3 landschapszones en wordt ook wel aangeduid met “4 returns, 3 zones, 20 years”.

Om deze methode zo breed mogelijk toegepast te krijgen heeft Commonland het 4returns.earth webplatform ontwikkeld. The Plant speelt vanaf het begin een ontwikkelende rol.

Het platform als verbinder en kennisvergroter

Het 4 returns platform draait om het vergroten van kennis, het delen ervan en het opdoen van nieuwe kennissen. De site ‘bestaat’ dus uit tools (documenten, video’s, links), stories (verhalen), members (mensen/leden), courses, events en organisations. Technisch gezien zijn al die onderdelen verbonden aan een centrale set kennisbegrippen of tags. Mensen kunnen zich abonneren op die begrippen, maar ook al klikkend via deze begrippen dwars door alle content heen gaan en ook elkaar ontmoeten.

We blijven het plartform telkens interactiever, socialer, laagdrempeliger èn complexer maken. Zodat het interessant blijft voor zowel de beginner als de expert. Inmiddels heeft 4 returns meer dan 1000 leden, afkomstig van over de hele wereld en bevat het een waanzinnige kennisbank voor iedereen die geïnteresseerd is in het weer groen en gezond maken van onze planeet.

Zoek je kennis of kennissen over ecosysteemherstel van deze planeet?

Ga naar 4returns en maak ook een account

Teamleden bij dit project

Meer projecten

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de...

Bekijk project
4 returns

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community....

Bekijk project
green deal voedselbossen

De green deal Voedselbossen verbindt pioniers en overheden

Dit unieke netwerk van voedselbospioniers, onderwijsinstellingen, provincies, ministeries en adviesorganen had een dik jaar na de start nog steeds...

Bekijk project

Europese interieurbeplanters vormen een inspirerend netwerk

Interieurbeplanting is een vrij specifiek, en dus zeldzaam vak. Nederland heeft rond de 30 bedrijven die zich echt toeleggen...

Bekijk project
markt

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even...

Bekijk project
ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk...

Bekijk project
Into Green

Into Green inspireert eerst en kopt dan in met bewijs

Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar in 2013 had vrijwel niemand levende kamerplanten in huis en op...

Bekijk project