project –  24 oktober 2017 – geschreven door:Marieke Karssen

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk tegelijkertijd een heel eenvoudig èn aanstekelijk idee.

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps

Als 1000 mensen een jaar lang 120 euro zouden doneren, een tientje per maand, dan is het mogelijk om een Ecosystem Restoration Camp te organiseren op een plek waar verwoestijning dreigt of al is begonnen. Wie doet er mee?

Honderden mensen reageerden. John ging verder en plaatste nog een bericht, waar hij bij zei, als je bij dit bericht een like plaatst, dan doe je mee, dan ga je akkoord met het doneren van die 120 euro als de groep minimaal 1000 mensen groot is.

De rest is geschiedenis

Vanaf dat moment gingen er heel wat balletjes rollen. John positioneerde zich van het begin af aan als inspirator, niet als praktisch leider. De groep die echt aan het werk ging om het idee uit te werken tot iets dat zich ook daadwerkelijk kon manifesteren bestond uit rond de 50 mensen. Allemaal vrijwilligers. En die kwamen vanuit de hele wereld en alle disciplines vooral online bij elkaar.

Marieke Karssen, John Liu en Francois De Keuleneer hebben in februari 2017 de stichting opgericht en Marieke werd hiervan de eerste directeur. Zij realiseerde de eerste ledenwebsite en was een grote factor bij de oprichting van het eerste kamp in Spanje en het behalen van de ANBI status. Ook heeft ze in die periode diverse events georganiseerd en een crowdfundingcampagne begeleid. Cori Chong was haar vaste partner bij ontwerp, campagnes, social media en de hele beeldvorming; Joms Calma en Maarten Schuit waren verantwoordelijk voor de techniek en daarnaast was er in deze periode nog een heel team van vrijwilligers actief.

Vanaf 2018 Marieke het werk niet langer combineren met The Plant en heeft ze het directiestokje overgedragen aan Pieter van der Gaag en Jan Hein van der Hoeven. Ze is nog steeds actief in een van de raden van toezicht en ook nog steeds enthousiast over dit ontzettend krachtige idee.

Er zijn op dit moment tientallen kampen over de hele wereld. Jij kunt deze bottom up beweging steunen met een tientje per maand, maar ook door mee te werken, als vrijwilliger, en zo te helpen om vaak zwaar gedegradeerde en verarmde plekken op deze wereld weer een kleine kern van inspiratie te geven.

Steun Ecosystem Restoration Camps

lees meer

Het Team

Teamleden bij dit project

Meer projecten

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de...

Bekijk project
4 returns

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community....

Bekijk project
green deal voedselbossen

De green deal Voedselbossen verbindt pioniers en overheden

Dit unieke netwerk van voedselbospioniers, onderwijsinstellingen, provincies, ministeries en adviesorganen had een dik jaar na de start nog steeds...

Bekijk project

Europese interieurbeplanters vormen een inspirerend netwerk

Interieurbeplanting is een vrij specifiek, en dus zeldzaam vak. Nederland heeft rond de 30 bedrijven die zich echt toeleggen...

Bekijk project
markt

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even...

Bekijk project
ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk...

Bekijk project
Into Green

Into Green inspireert eerst en kopt dan in met bewijs

Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar in 2013 had vrijwel niemand levende kamerplanten in huis en op...

Bekijk project