project –  10 september 2018 – geschreven door:Marieke Karssen

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even grote stem krijgen. En dat is nog lang niet alles.

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

markt

Wat is Food Value?

Food Value is begonnen als een project. Samen met 20 boeren, transporteurs en professionele afnemers ontwikkelden we in 2016 en 2017 een online marktplaatstool waarmee lokale voedselketens zichzelf kunnen organiseren. De software is in staat om verkoop gemakkelijk te maken, administratie en betalingen te automatiseren en communicatie tussen de leden van de groep op vele manieren te faciliteren. Boeren, verwerkers, horeca, winkels en consumenten kunnen met behulp van Food Value samenwerken en diverse soorten groepen organiseren rondom hun aanbod, of vraag. Samen vorm je zo een op vertrouwen gebaseerde keten van professionals en klanten die zorg draagt voor een levensvatbare markt voor lokale voedselproductie.

Het project zelf is in 2018 feestelijk afgerond met de lancering van de werkende tool.

De eerste opstartfase

Na het project hebben we vrij snel besloten dat Food Value een eigen organisatie verdiende. Waarin met name de verkoopdata van boeren geborgd moest zijn. De eerste coöperatie-statuten werden geschreven en in 2018 was de coöperatie Food Value U.A. een feit.

Vrij snel daarna gingen er twee initiatieven live die gebruik maakten van de software: De Groene Rijders ontwikkelde in Arnhem met Puurland Grootverbruik een vernieuwend concept met electrisch transport en Eten van de Lelystadse boer leverde aan zowel consumenten als professionele leveranciers. Onze rol, of de rol van Food Value U.A. was bescheiden: we leverden de software. Beide initiatieven zijn rondom de eerste Coronafase gesneuveld.

Bij Puur Betuws doen we zelf mee

Wij zijn van mening dat korte ketens regionaal georganiseerd moeten zijn. Maar we hebben ook geleerd van het verleden en willen niet meer alleen als softwareleverancier meedoen in initiatieven. Dus werden we, in 2020, naast de de Fruitmotor en Werkzaak Rivierenland mede-oprichter van de regionale streekmotor Puur Betuws U.A.

Dit regionale voedselinitiatief startte midden in het grote eerste coronajaar, maar verkoopt elke maand meer waanzinnig lekkere producten uit de West Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. En, dat vinden wij belangrijk, want anders gebeurt er niet echt iets: Puur Betuws doet dit transparant, sociaal inclusief en neemt leveranciers en straks ook stakeholders en consumenten mee naar een steeds mooier landschap, steeds meer ecologisch geteeld voedsel en herstelt zo de verbinding van consumenten met hun eigen voedsellandschap.

Op weg naar Food Value NL

Puur Betuws laat zien hoe wij de korte keten willen inrichten en opbouwen. Maar we willen ook dat dit sneller gebeurt. Dat er schaal ontstaat. Vandaar dat wij in 2022 geld willen ophalen om Food Value NL te starten. Een online platform waar iedereen kan zien waar je producten uit de korte keten kan kopen en hoe die initiatieven scoren op de Sustainable Development Goals. Want de korte keten is hip. En dat betekent ook dat je op moet letten. Voordat je het weet is de oude supermarkt vervangen door.. de nieuwe supermarkt. Met hetzelfde competetieve gedrag en dezelfde  land en economie uitputtende waarden.

Teamleden bij dit project

Meer projecten

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de...

Bekijk project
4 returns

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community....

Bekijk project
green deal voedselbossen

De green deal Voedselbossen verbindt pioniers en overheden

Dit unieke netwerk van voedselbospioniers, onderwijsinstellingen, provincies, ministeries en adviesorganen had een dik jaar na de start nog steeds...

Bekijk project

Europese interieurbeplanters vormen een inspirerend netwerk

Interieurbeplanting is een vrij specifiek, en dus zeldzaam vak. Nederland heeft rond de 30 bedrijven die zich echt toeleggen...

Bekijk project
markt

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even...

Bekijk project
ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk...

Bekijk project
Into Green

Into Green inspireert eerst en kopt dan in met bewijs

Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar in 2013 had vrijwel niemand levende kamerplanten in huis en op...

Bekijk project