project –  1 september 2021 – geschreven door:Marieke Karssen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de simpelheid van een voedselbos. En met hen inmiddels duizenden anderen. Voedsel uit het bos vliegt.

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen zijn hip. Het idee is catchy, en overal worden ze gestart. Maar, er zijn nog maar weinig mensen die er echt iets vanaf weten en veel te veel mensen zijn ermee bezig zonder te beseffen hoe weinig ze er eigenlijk van af weten. Voedsel uit het bos is begonnen als een project van The Plant maar is inmiddels uitgegroeid tot een eigen organisatie. Nu een VOF, maar ook op weg naar een coöperatieve bedrijfsvorm, want alleen dan kun je kennis, data, eigenaarschap borgen op de manier waar wij in geloven: vanuit samenbelang, en vanuit de enorme noodzaak om ons bestaan op deze planeet veel meer in lijn te brengen met de werkelijkheid.

De cursussen vormen de basis

In 2016 besloten Marieke Karssen van The Plant en  Frank Gorter, erfgenaam van een groot bosbouwlandgoed op de Veluwe, Welna, de FPG, VHL en een aantal geïnteresseerde landgoederen, de eerste versie van de cursus Haal voedsel uit het bos te organiseren. Deze cursus ging in 2017 van start onder bezielde leiding van docenten Wouter van Eck en Fransjan de Waard en richt zich op serieuze plannen voor serieuze voedselbossen en ook steeds meer op mensen die van het ontwerpen of beheren van voedselbossen hun vak willen maken. Sinds 2019 is de klassieke jaartraining vervangen door een modulaire aanpak met een nog bredere docentengroep en daar wordt deze lijn steeds sterker doorgezet. De drie jaargangen cursisten vormen samen een community die elkaar blijft ontmoeten en kennis met elkaar blijft delen.  Vanaf 2021 geven we naast de jaartraining ook een cursus plantgoed vermeerderen.

Vier thema’s en vier businesscases voor landgoed Welna en voor jou

In 2018 heeft Stichting Voedselbosbouw, samen met en op basis van een door The Plant ingediend voorstel voor een POP3 subsidie, vier thema’s voor voedselbossen in bosgebieden uit kunnen werken. Tot in detail voor landgoed Welna en, gebaseerd op die data, een vereenvoudigd online model waarmee iedere voedselboseigenaar aan de slag kan om globaal in te schatten wat kosten en baten kunnen zijn voor zijn of haar land. Dit kan overigens ook landbouwgrond of andere bestemming zijn. Ook op het punt van bestemmingsvraagstukken hebben we in dat project, samen met De Bosgroepen onderzoek gedaan. Al deze onderzoeksresultaten hebben we vervolgens transparant en open met de wereld gedeeld en zijn te vinden op de site van voedsel uit het bos.

Monitor je voedselbosoogsten

Samen met communicatiebureau de Lynx, WENR, maatschap Ketelbroek en landgoed Welna ging The Plant in 2020 aan het werk om vier laagdrempelige tests te ontwikkelen waarmee alle voedselboseigenaren jaarlijks kunnen vertellen hoe het met de bodem, CO2 binding, biodiversiteit en diverse soorten oogsten van hun land is gesteld. WENR stond aan de lat voor de inhoud van de tests, de Lynx voor het vinden en binden van de testers en de bredere communicatie en The Plant tekende voor de ontwikkeling van het datamodel, de invoermodule en de dashboards die hier uit voort kunnen komen.

De onderzoeksdata die door de voedselboseigenaren wordt gegenereerd wordt live gedeeld met alle wetenschappers van de wereld via een Open Databron. In 2021 hebben we alle informatie en tests ook in het Engels vertaald. Indmiddels doen voedselbossen van over de hele wereld mee. Ook hebben we in 2021 de tests gevalideerd. De uitkomst is dat de tests door de leek, de voedselboseigenaar goed worden ingevuld en dat aanpassingen in de interface voldoende zijn om de laatste issues op te lossen.

 

Heb jij een voedselbos?

Meet de vele oogsten

Meervoudige, gezonde verdienmodellen

Bij Voedsel uit het bos blijven we werken aan de ontwikkeling van gezonde, meervoudige  verdienmodellen waarmee (toekomstige) voedselboseigenaren heel eenvoudig hun eigen begroting kunnen uitwerken en zo zien of en hoe en waarmee ze daadwerkelijk verdienen. Deze excel kun je downloaden en dan kun je makkelijk zelf aan de slag.

In 2022 werken we -vanuit deze begroting opgebouwd- 6 potentiële voedselbosrecepten uit. Met uitgangssituaties die herkenbaar zijn voor het Nederlandse landschap, maar ook door iedere landeigenaar zelf tot grote hoogte naar eigen situatie kunnen worden aangepast. Abonneer je op onze nieuwsbrief als je van dit project op de hoogte wil blijven.

Teamleden bij dit project

Meer projecten

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de...

Bekijk project
4 returns

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community....

Bekijk project
green deal voedselbossen

De green deal Voedselbossen verbindt pioniers en overheden

Dit unieke netwerk van voedselbospioniers, onderwijsinstellingen, provincies, ministeries en adviesorganen had een dik jaar na de start nog steeds...

Bekijk project

Europese interieurbeplanters vormen een inspirerend netwerk

Interieurbeplanting is een vrij specifiek, en dus zeldzaam vak. Nederland heeft rond de 30 bedrijven die zich echt toeleggen...

Bekijk project
markt

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even...

Bekijk project
ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk...

Bekijk project
Into Green

Into Green inspireert eerst en kopt dan in met bewijs

Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar in 2013 had vrijwel niemand levende kamerplanten in huis en op...

Bekijk project