Word tovenaar: leer nieuwe kaarten te maken van het gebied

Toen ik jong was, kon ik niet genoeg krijgen van de Grote Bosatlas. Uren kon ik door de kaarten dwalen en steeds nieuwsgieriger worden naar het land. De Himalaya bijvoorbeeld. Ik ben er nog steeds nooit geweest, maar hoe hoog, hoe onherbergzaam, hoe machtig moet het daar zijn. Of heel andersom, Bangladesh, alleen maar delta, rivieren zo breed als de zee. Ik zag net voldoende plaatjes en tv van die gebieden om me er een beeld van te vormen en de rest vulde ik in met de kaart.

Ik heb thuis een schoolkaart van Nederland aan de muur, een prachtig grote, uit 1968. De eerste snelwegen kwamen er net. De afstanden tussen steden waren nog groot. Den Haag is daar nog echt apart van Rotterdam, Dordrecht, Zoetermeer en Delft. Nu is dat één klont stad. 50 jaar later. En al die veranderingen zijn begonnen met een kaart.

Den-Haag-Rotterdam

Dromen van nieuw land

Als ik nu in de trein of auto zit en het Nederlands landschap aan me voorbij laat gaan zie ik, zeker in de 5 donkere maanden van het jaar, eindeloze rijen kale akkers en kortgeknipte lege weilanden, afgewisseld met de steeds verder uitdijende dorpen en steden: een woud vol lelijke bedrijventerreinen en semi-klassieke woonwijken met allemaal dezelfde veel te kleine tuintjes. Nederland is echt heel erg lelijk geworden de afgelopen jaren en nu de crisis voorbij lijkt, zie je de lelijkheid overal weer fors aanwassen.

Als ik over vijf jaar in de trein zit wil ik zien dat de weilanden worden omzoomd met voedselrijke bomen en struiken en dat overal akkers worden omgevormd tot voedselbossen  en permacultuur tuinen en dat water hier vrij doorheen kan meanderen en een echte plek krijgt en dat mensen weer graag op het platteland komen wonen en recreëren omdat dat niet meer een doods gebied vol gif is, maar letterlijk vol leven..

Leer kaarten maken

Maar dan weet ik ook dat er eerst kaarten moeten komen. Van het gebied, het Nederland, of onze eigen boerderij of landgoed dat we dromen. Nu zit de droom in mijn hoofd en moet ik hemel en aarde bewegen om mensen buiten mijn eigen groepje te overtuigen van mijn ideeën. Maar een goede kaart zegt in één beeld meer dan duizenden woorden. Met een goede kaart kan iedereen gelijk zien wat ik bedoel.

Goede kaarten maken is een hele kunst.  Niet alleen technisch gezien, maar als je landschappen vanuit natuurlijke principes wil opbouwen, moet je ook weten waar dat over gaat. Het gaat dus om hoe je kaarten maakt, die gebaseerd zijn op het natuurlijke startpunt van een plek.

In 2018 heeft The Plant daarom Daniel Halsey naar Nederland gehaald. Hij heeft aan 20 cursisten geleerd hoe je zijn type kaarten maakt. Een aantal daarvan zijn hier serieus mee verder gegaan en wij hebben zijn kennis zelf verder verwerkt in onze cursus Haal voedsel uit het Bos, de module ontwerp.

Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven. Je kunt de cursus helemaal doen, of per module of als combinatie van 2 modules.