nieuwsitem –  19 juli 2018

Ik ben nu twee jaar bezig met de ontwikkeling van Food Value en telkens weer kwam ik het weer tegen. Dat iemand tegen me zei dat DistrEko het in de Achterhoek al helemaal op orde had. Het. Helemaal. Maar wat precies dan? Als ik op de site van DistrEko keek zag ik alleen een login en als ik de mensen van DistrEko ergens voor uitnodigde kreeg ik geen respons. Tot ik op de eindbijeenkomst van het andere Arnhemse POP3 project op de schouder werd getikt door Rein van der Werff, oprichter en samen met zijn vrouw Alice eigenaar van DistrEko. We moesten maar eens een keer koffie drinken.

We ontmoetten elkaar in het compacte sorteer- en overslagcentrum op een industrieterrein in Winterswijk. Op het moment dat ik daar kwam werden net de particuliere bestellingen/maaltijdtassen uitgesorteerd. ‘’Dit is eigenlijk het enige dat hier ook echt binnenkomt” zegt Rein gelijk. Ik snap het dan nog niet helemaal. Maar hij gaat verder ‘’Want alles is al verkocht voordat we gaan rijden’’.

Van de ster naar de cirkel tot de droom van de zonnebloem met parkeerplaatsen

De zinloze kilometers moeten er uit

Hij ziet mijn onbegrip en neemt een stap terug. DistrEko, zo vertelt hij, is destijds ontstaan uit een samenwerking van de Biologische Producenten uit de Achterhoek , tegenwoordig de BPA. Eind jaren negentig kwamen deze boeren elke maandagavond in Warnsveld bij elkaar om producten met elkaar te wisselen. Dit zou je de steroplossing kunnen noemen. Maar dit was uiteindelijk niet efficiënt. Er waren maandagavonden dat boeren 60 kilometer heen en weer reden voor twee diepvrieskippen en wat kisten aardappelen. DistrEko kreeg toen in 2001 de ruimte om een nieuw systeem te ontwikkelen dat deze boeren met elkaar verbindt. En wat hij ging doen was rondjes rijden.

Rein durft wel te claimen dat hij de gemiddelde vervoersprijs van een groentekrat terug heeft weten te brengen van 1,20 liter diesel per krat ten tijde van de ster-oplossing en tot nu onder de 0,20 liter diesel per krat. Door gewoon rondjes te gaan rijden met spullen die al verkocht zijn voordat ze worden bezorgd. Er is geen voorraad. Er is eigenlijk bij hem niks te koop, hij ondersteunt de producent. En afval heeft hij ook al niet. Vrijwel alles wordt gerecycled, werkt met statiegeld of met herbruikbare materialen. Er zijn 6 vuilniszakken per jaar als restafval.

Veel afnemers zijn ook leverancier, en vice versa

Het begint me een beetje te dagen, maar hoe weet hij dat producten al verkocht zijn en wie zijn dan die klanten? Ik heb het plaatje nog niet compleet, dus ik stel eerst maar eens een paar vragen. Hij levert om te beginnen aan vrijwel alle natuur- land- en biowinkels in de brede regio rondom Winterwijk met alles: lokale producten, maar ook producten afkomstig van Odin, de biologische groothandel in Geldermalsen. Hij werkt alleen met biologische producten en met /voor de leden van de BPA, de Biologische Producenten uit de Achterhoek. En, die producenten hebben vaak zelf ook particuliere klanten, boerderijwinkels en/of maaltijdpakketten. Dus, stel dat boer A veel prei en wortelen heeft en boer B veel sla, dan bestellen ze allebei bij Distreko wat ze graag in hun box bij willen leveren en komt DistrEko bij boer A prei en wortelen halen en sla van boer B brengen. In het begin kwam het nog vaak voor dat iedereen prei had op hetzelfde moment, maar nu, na 17 jaar, speelt DistrEko ook een flinke rol in het afstemmen en bijstellen van alle teeltplannen. Alle verkoopresultaten worden in volumes doorgegeven aan de producenten.

Rein: ‘We hebben een systeem bedacht waardoor we enkel rondjes rijden. In alle rondjes wordt er zowel gehaald, als gebracht. Momenteel vervoeren we per rit meer aan volume dan dat er aan bestellingen in de twee wagens past.’

Software als een maatpak

Ik begon het te begrijpen. Maar dat begrip leidde gelijk tot nieuwe vragen. Want, hoe gaat dat dan in de praktijk? Als de chauffeur bij boer A de prei ophaalt, hoe weet hij waar hij die moet bezorgen? Misschien moet van al die prei maar 1 krat naar boer B en moeten er 5 naar winkel Z? Worden er in de praktijk dan niet een heleboel hele rare rondjes gemaakt? Rein vertelde me dat hij de afgelopen 20 jaar bezig is geweest om precies deze knopen te ontwarren. Samen met zijn software partner heeft hij logistieke software ontwikkeld die niet alleen paklijsten produceert waarmee chauffeurs precies weten waar ze die prei moeten afleveren, maar waar hij zelf ook met één druk op de knop facturen voor afnemers en ook één factuur voor elke producent en incasso’s kan maken èn op elk punt in het proces nog met menselijke hand kan ingrijpen. Niets is volledig dicht- geautomatiseerd en geheel online. Alles blijft onder zijn controle en is manipuleerbaar.

De zonnebloem met parkeerplaatsen

Nadat we zo twee uur hadden zitten praten vroeg ik waarom hij juist mij had uitgenodigd? In zekere zin kun je zeggen dat we hetzelfde doen. Maar toch ook niet. Dat was precies waar hij mee zat. Hij vond de ideeën van Food Value goed bij de zijne passen. Bijvoorbeeld om de lokale keten als een cirkel of een groep te zien, en ook de communicatiemogelijkheden van Food Value vond hij interessant. Nee, niet voor hemzelf, maar wellicht wel voor die andere droom, de zonnebloem met parkeerplaatsen. Hij begon hem te tekenen. Dus niet alleen in je eigen regio-cirkel denken, maar ook in meerdere cilinders. Wat hij nu deed met prei en wortelen en sla, en tussen boeren, kun je nog een niveau hoger doortrekken: naar Nederland bijvoorbeeld. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. Hoe kun je die nu het mooist door heel Nederland vervoeren? Door ook hier een rondje van te maken. Kruidkoek uit Deventer staat klaar op de Deventer parkeerplaats. Al helemaal gelabeld met waar hij moet worden afgeleverd, desnoods in Friesland, en de vrachtauto die in Deventer de kruidkoek ophaalt, levert daar kaas uit het Groene Hart en mosselen uit Zeeland af.

Dat zou wel mooi zijn. Rein is inmiddels 61, heeft de afgelopen jaren inderdaad, heel rustig in de Achterhoek, Het voor elkaar gekregen. Zijn bedrijf draait niet onder de 1 miljoen omzet en is winstgevend. Gebaseerd op jarenlange ervaring, onderling vertrouwen en natuurlijk zijn eigen software dat hij als een maatpak precies op alle logistieke hobbels die hij in zijn praktijk tegenkwam heeft laten passen. Nu is het de vraag of dit idee ook op te schalen is naar de zonnebloem.

Onze projecten

chinese kwee voedselbos

Voedselbossen: juist omdat iedereen het snel snapt moet je de kennis goed borgen

Marieke en Frank worden al jaren gegrepen door het concept, de kracht ervan en de enorme complexiteit van de...

Bekijk project
4 returns

4returns earth. Wereldwijde community van ecosysteemherstellers

Onze grootste en oudste online community. Het team bij Commonland werkt constant verder aan steeds meer content en community....

Bekijk project
green deal voedselbossen

De green deal Voedselbossen verbindt pioniers en overheden

Dit unieke netwerk van voedselbospioniers, onderwijsinstellingen, provincies, ministeries en adviesorganen had een dik jaar na de start nog steeds...

Bekijk project

Europese interieurbeplanters vormen een inspirerend netwerk

Interieurbeplanting is een vrij specifiek, en dus zeldzaam vak. Nederland heeft rond de 30 bedrijven die zich echt toeleggen...

Bekijk project
markt

Food Value borgt dat de lokale keten sociaal blijft

Het project Food Value is inmiddels een compleet online multivendor webshoppakket en een coöperatie waarin meerdere waardes een even...

Bekijk project
ecosystem restoration camps

Ecosystem Restoration Camps verbindt de woestijn met de milennial

In juli 2016 plaatste John D. Liu een klein berichtje op Facebook dat gelijk viraal ging. Het bevatte namelijk...

Bekijk project
Into Green

Into Green inspireert eerst en kopt dan in met bewijs

Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar in 2013 had vrijwel niemand levende kamerplanten in huis en op...

Bekijk project